Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
“ГДЕ ЈЕ ПРОБЛЕМ”
УСПЕХ ШАПЧАНА НА ТАКМИЧЕЊУ У ИЗРАДИ АПЛИКАЦИЈА

“ГДЕ ЈЕ ПРОБЛЕМ”

На такмичењу средњошколаца у изради апликација за мобилне телефоне под покровитељством МТС-а, у конкуренцији од 22 тима, екипа Шабачке гимназије пласирала се међу 5 најбољих.
Уз помоћ њиховог програма, брзо се може пријавити сваки комунални проблем. Давид Милинковић, Иван Бошковић и Петар Ковачевић су ђаци друге године Шабачке гимназије. Похађају смер за обдарене ученике при рачунарској Гимназији.
Њихов циљ је да неисправна сијалица, поломљена канта, непрописно паркирани аутомобил и сви остали комунални проблеми могу да буду пријављени надлежним за само неколико секунди.
- Када приметимо неки проблем у граду на пример сијалица да не ради или да је канта просута, потребно је само апликацијом фотографисати и унети потребне податке као на пример локацију или опис проблема. Надлежни ће моћи сваку пријаву да виде на веб порталу и моћи ће да реагују – каже Иван.
Апликацију ,,Где је проблем?“ шабачки средњошколци усавршавали су 3 месеца.
- Тражили смо најбоље решење шта бисмо могли да урадимо за конкурс, и уз помоћ нашег професора Горана Станојевића, дошли смо до закључка да је најбоље урадити систем пријављивања проблема, али не локализовано, већ опширније, на целом подручју државе Србије. Без обзира што идемо у школу, покушавали смо да што више времена одвојимо за рад, састајали смо се и ишли смо једни код других, и тражили одређене идеје и решења како би најбоље урадили – прича Петар.
Сваком ко пријави проблем, требало би да стигне обавештење када он буде решен.
- На састанку који смо имали са Градском управом у Шапцу, сазнали смо да су они заинтересовани за коришћење нашег система за пријаву и евиденцију проблема што ће значајно олакшати пријављивање и евиденцију проблема који се налазе у Шапцу а ми се надамо да ће други градови и општине такође изразити интересовање за коришћење нашег система – додаје Давид.
Аутори 5 најбољих апликација добили су мобилне телефоне и пласирали се на Регионално такмичење са талентованим вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa