Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЖЕНЕ ПОЦЕРИНЕ
ДОМ ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ”

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЖЕНЕ ПОЦЕРИНЕ

Редовни гинеколошки прегледи чувају здравље жене, порука је још једне акције превентивних прегледа коју је Дом здравља “Др Драга Љочић” из Шапца, овога пута, реализовао у амбуланти у Криваји, а у оквиру Европске недеље превенције карцинома грлића материце. Током ове акције гинеколошки преглед обавиле су 44 жене, а мамографски заказале двадесет две.
– Одзив жена нашим акцијама је све већи, што значи да доприносимо развоју свести о значају превенције и редовних контрола. Овде смо позвали жене из овог и суседних села Поцерине, Румске, Метлића, Волујца. Ми радимо овакве акције како бисмо створили више могућности за жене на селу, али организујемо и предавања, радимо систематске прегледе студентске популације, прегледе жена по колективима, јер је карцином грлића материце најпревентабилнији карцином и у премалигној фази откривене промене могу се лечити са успехом – рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.
Акција у Криваји окупила је велики број жена из Поцерине.
– Доста нам ово значи да не идемо у Шабац, да тражимо свог лекара. Много жена на селу нема времена за то и свакој би жени препоручила да оде на овај преглед – поручила је једна од мештанки овог села, чија је заједничка оцена била да су овакви прегледи веома корисни, јер пружају више могућности женама на селу да провере своје здравље.
Број оболелих од канцера грлића материце је у порасту у нашој земљи. Србија је на неславном четвртом месту по оболевању од канцера, трећа је по умирању од ове болести. Ови подаци потврђују потребу за континуираним активностима који ће допринети већем одзиву жена на позив за превентивне прегледе.
(http://www.dzsabac.org.rs/)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa