Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
МЕД СПА ЦЕНТАР Х2О

Решите се бола у пети

Петни трн /calcar calcanei, spina calcanei/ настаје таложењем соли калцијума на доњој страни пете. Најчешће се јавља код особа средњих година, мада се може наћи код особа свих старосних доби
Сам процес настанка петног трна почиње када су стопала изложена сталном притиску /дуготрајно стајање и ход, неадекватна обућа/. Како би се мекоткивне структуре око пете заштитиле од константног притиска, као вид заштите формира се калцификат који се временом таложи узрокујући петни трн. Новонастали калцификат при сваком ослонцу притиска околне мекоткивне структуре провоцирајући бол. Ово је процес који обично траје неколико месеци, тако да се и симптоми константно погоршавају. Петни трн се често јавља код спортиста, као и професија које изискују дуготрајно стајање или кретање.
Симптоми петног трна
Блажи облици петног трна често пролазе без икаквих симптома и бола. Ово је зато што петни трн није оштар или шпицаст део кости, супротно уобичајеном веровању. Они си глатки и равни, као и остале кости. Зато што већ постоји ткиво на месту где се јавља петни трн, понекад се ткиво упали, тако водећи до бројних симптома као што су хронични бол у пети који се јавља током џогирања или шетања.
Још један узрок петног трна долази од развоја новог ткива око коштаног трна, који се понаша као јастуче преко дела који је под стресом. Како ово ткиво расте, оно заузима више простора од петног трна што доводи до мање простора за мрежу тетива, нерва, лигамената и подржавајућег ткива. Ове битне структуре у стопалу имају ограничен простор због изградње калцијума, што води ка отицању или црвенилу стопала, као и јаког бола који се погоршава вежбањем.
Бол изазван петним трном може бити оштар продирући бол када почнемо да вежбамо након дугог периода одмарања. Понекад се бол смањи, али се опет погорша ако џогирамо или скачемо. Некада људи овај бол описују као да им неко забада иглу у пету чим устану ујутру.
Лечење
Акутна фаза – у овој фази бол је најинтензивнији и сталан, често постоји и додатни упални процес околних ткива. Основна терапија је мировање, антиинфламаторни лекови и хладне облоге.
Хронична фаза – бол је мањи, јавља се углавном при дуготрајном стајању или кретању, а нестаје након одмора.
Бол у пети се лечи највећим делом у 95% случајева неоперативним путем - физикалном терапијом. Најделотворнија и најмодернија терапија за болове у пети и терапија која једина доводи до потпуног излечења јесте ShockWave терапија радијалним ударним таласима.
У комбинацији са ShockWave терапијом најчешће се апликује и терапија ласером, како би се убрзао процес регенерације и смањио бол.
Такође, у овој фази неопходно је да се крене са дозираним вежбањем и истезањем. Као додатни вид терапије одличан резултат дају анатомски улошци посебно дизајнирани са “меком петом”.
Још један вид лечења јесте стероидном ињекцијом. Овај третман, међутим, није увек ефикасан због бројних структура које се налазе у пети, чинећи само давање ињекције тежим. Ако овај третман не прође добро, може чак и да погорша првобитне симптоме.
У ретким и најтежим случајевима, петни трн се уклања операцијом након рендгенског снимања. Иако је операција често ефикасна, то је скупа процедура која доста траје. Чак и након операције, петни трн може да се обнови, уколико пацијент настави да води живот који је довео до проблема.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa