Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
РЕКТАЛНИ КАРЦИНОМ ЈЕ ИЗЛЕЧИВ
СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

РЕКТАЛНИ КАРЦИНОМ ЈЕ ИЗЛЕЧИВ

Проф. др Велимир Марковић, колоректални хирург, директор Клинике за абдоменалну хирургију Клиничког центра Србије, у уторак је у Општој болници “Лаза К. Лазаревић” одржао стручно предавање на тему “Дијагностика и лечење карцинома ректума”. Предавању је присуствовао велики број лекара ове установе.
-Тема је веома актуелна. Ово је проблем и у много развијенијим земљама од наше. Мислим да смо достигли одговарајући ниво едукације и знања да можемо да адекватно одговоримо овој болести и да се боримо са карциномом завршног дела дебелог црева, рекао је проф. др Велимир Марковић.
Директор О.Б. Шабац др Слободан Поповић изјавио је да су позвали у госте еминентног стручњака да им помогне да едукују своје особље, али и да јавности скрену пажњу на ову болест.
-Годишње у Србији 30.000 људи оболи од карцинома ректума. Око половине њих се јави када је болест у одмаклом стадијуму. Ради се о болести која је потуно излечива када се открије на време, рекао је др Поповић.
Фактори ризика за настанак ове болести су много масти животињског порекла у исхрани, недовољно богата исхрана воћем и поврћем, пушење и конзумирање алкохокла у већим количинама. Поред исхране и начин живота има утицаја. Показатељи да може доћи до оболевања од овог карцинома су нередовна столица, гојазност и смањена физичка активност. Више од 90 одсто оболелих је старије од 50 година.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa