Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
СРБИЈА ДОБИЈА ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР ОБОЛЕЛИХ ОД ДИЈАБЕТЕСА

КОРАК КА БОЉОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ

Регистар оболелих од дијабетеса почео је да се примењује у три београдска дома здравља. После усавршавања сви домови здравља у Србији треба да се прикључе овом систему. Ова електронска књига евиденције оболелих од дијабетеса треба да допринесе побољшању здравствене заштите дијабетичара.
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће Регистар омогућити континуирано прикупљање података о дијабетесу као и превенцију дијабетеса типа два. Према његовим речима, истовремено ће бити омогућен и мониторинг квалитета здравственог система, а самим тим и унапређење здравствене заштите и смањење трошкова.
Шабачки Дом здравља “Др Драга Љочић” још нема никакве информације када ће се прикључити овом регистру. Из Завода за јавно здравље Шабац кажу да Регистар за дијабетес у Србији постоји од 1980. године, али да нова организација подразумева његову централизацију. Регионални Регистри воде се на нивоу округа у заводима за јавно здравље, тако што им домови здравља пријављују сваки нови дијагностификовани случај.
Према подацима Батута, више од 710.000 људи у Србији болује од ове болести. Дијабетес је пети водећи узрок смрти. Посебан проблем представља то што око 40 одсто људи не зна да је оболело.
Око половине оболелих је радно способно становништво, међутим, услед епидемије гојазности болест се све чешће открива и код деце и адолесцената.
Од унапређења задравствене заштите од шећерне болести немају користи само дијабетичари, него читав здравствени систем. Трошкови здравствене заштите оболелих од дијабетеса представљају чак 12 одсто свих трошкова у Здравству.
Др Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље каже да од ове болести у нашој земљи годишње умре 3.000 људи и припадамо групи европских земаља са високом стопом смртности од дијабетеса. Наводи да жене оболевају чешће од мушкараца у старосној доби преко 50 година.
Према подацима Завода за јавно здравље прошле године је на територији Шапца регистровано 180 новооболелих од дијабетеса, 103 жене и 77 мушкараца. То је знатно мање него 2016. када је дијабетес дијагностикован код 235 особа. Као факторе ризика за настанак болести новооболели су наводили дијабетес у породици, гојазност, пушење и хипертензију.
Када је у питању Мачвански округ током 2017. године регистровано је шест новооболелих млађих од 29 година, са дијагнозом дијабетеса тип 1, а 470 са дијагнозом тип 2.
Према проценама Интернационалне дијабетес федерације, у свету од дијабетеса болује око 415 милиона људи, што је популација европског континента. Очекује се пораст броја дијабетичара и да ће у наредне две деценије бити 50 одсто више оболелих. Највећи раст се прогнозира у земљама са ниским и средњим приходима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa