Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
СТИГЛО 40 НАЈСАВРЕМЕНИЈИХ КРЕВЕТА
ВРЕДНА ДОНАЦИЈА ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ ШАБАЦ

СТИГЛО 40 НАЈСАВРЕМЕНИЈИХ КРЕВЕТА

Кревети, добијени из Аустрије су стари две године и укупна вредност донације је око 40.000 евра. Ових 40 кревета биће на одељењима где леже најтеже болесни пацијенти. Претходних пар месеци рад Болнице знатно је унапређен бројним веома вредним и значајним донацијама
Вредна донација стигла је у Општу болницу “Лаза К. Лазаревић” Шабац. Захваљујући Црквеној општини Линца и протојереју ставрофору Драгану Мићићу добијено је 40 најсавременијих кревета. Тим поводом у Општој болници је одржана конференција за медије на којој су уручене захвалнице за ову донацију, али се говорило и о свим значајним напрецима које је ова установа имала у последњих неколико месеци.
Кревети, добијени из Аустрије су стари две године и укупна вредност донације је око 40.000 евра. Вредност оваквог новог кревета је око 5.000 евра.
Како протојереј Драган Мићић није у Србији, захвалницу је у његово име преузела Милица Ранковић, чланица Управног одбора Болнице и спона између ове установе и Црквене општине Линц. Ранковићева је истакла да је ова донација изузетно значајна не само за Болницу него и за све грађане Шапца и околних општина који се лече у њој.
-Добра воља све победи. Веома смо захвални нашем проти Драгану Мићићу и његовом Црквеном одбору из Линца који су и овај пут успели да једна овако вредна донација дође баш у Шабац. Драган Мићић је велики човек и хуманиста, који је и у претходном периоду помагао не само нашој Болници него и другим институцијама и установама у Србији. Наравно, са том праском наставиће и убудуће, рекла је Милица Ранковић.
Друга захвалница припала је Ружи Поповић председници Управног одбора фондације “Хумано срце Шапца”. Ова фондација и компанија “Еликсир”, која је у власништву сина Руже Поповић, омогућили су да кревети из Аустрије стигну до Шапца. Довезли су кревете до Србије, складиштили их и на крају допремили до Болнице. Приликом уручивања захвалнице директор Опште болнице др Слободан Поповић је истакао да “Еликсир” и “Хумано срце” треба да буду пример свима како се размишља на друштвено одговоран начин.
-Ми ћемо увек помагати Општу болницу. Ова установа је моја друга кућа, у њој сам завршила радни век. Сматрам ово улагањем у људске ресурсе које доноси добро на свим нивоима, навела је Ружа Поповић.
Шабачка болица има укупно 575 постеља. Ових 40 кревета биће на одељењима где леже најтеже болесни пацијенти: на интензивној хируршкој нези, у коронарној јединици, јединици за мождани удар и у свим полуинтензивним негама.
Претходних пар месеци рад Болнице знатно је унапређен бројним веома вредним и значајним донацијама. Неке су добијене од Министарства здравља, а неке од различитих предузећа.
Др Поповић је навео да је од Министарства добијен новац за куповину најсавременијих апарата за централну стерилизацију. Такође, од Министарства су добијена и средства за куповину батеријског система, опреме која се користи за извођење најделикатнијих ортопедских оперативних процедура. Захваљујући донацији једне фирме добијена је и бушилица у оквиру овог батеријског система. Средствима добијеним од Министарства омогућена је и куповина два мониторинга за пацијенте и два апарата за анестезију и расписан је тендер за набавку опреме. Сакупљен је и новац за куповину ултразвучног апарата вредног око 20.000 евра. Поповић је најавио да ће вероватно још ове седмице бити набављен још један ултразвучни апарат. Планира се и набавка микроскопа за потребе службе патологије, такође кроз донације.
Значајно за свих 210.000 грађана који гравитирају Општој болници јесу и нове процедуре и нови кабинети. Такође, директор верује да ће до лета листа чекања за ултразвучне прегледе бити смањена бар дупло.
-Сви заједно смо уложили огромну енергију да неке ствари поправимо и помак је огроман. Никада неће бити сви задовољни, али ми се сваког дана трудимо да урадимо нешто добро. Ендокрина хирургија се врло брзо развија. Урађена је операција парцијалне протезе кука. Раде се протезе колена. То су операције које се изводе само у клиничким центрима у Новом Саду и Београду. Можда и најважније је да се у Болници континуирано запошљавају млади доктори, сестре и техничари. Од прошле године запослено их је педесетак и до краја године се планира још двадесетак, што на одређено, што на неодређено, рекао је Др Поповић.
Још један напредак у хирургији
Слободан Поповић је најавио и напредак у сегемнту лапароскопске хирургије. Ускоро се очекује прва лапароскопска операција дебелог црева у шабачкој Болници.
-Најеминентнији стручњаци из ове области доћи ће у Шабац и урадиће прву лапароскопску операцију дебелог црева. Ова операција се очекује почетком јуна. Тренутно операциони блок функционише у смањеном капацитету јер је у току адаптација просторија где ће бити смештени најновији уређаји за централну стерилизацију, објаснио је Поповић.

Дуго чекано проширење болнице
-На састанку Управног одбора Опште болнице пре неколико дана усвојен је идејни пројекат и треба да се потпише споразум са Градом. Ради се о почетку пројекта Санација и реконструкција Опште болнице уз изградњу 4.000 нових квадрата и реконструкцију старе хирургије, рекао је Поповић.
М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa