Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
Ти буди мој глас
ДЕЦА ИЗ „ЛАЗИНЕ“ ШКОЛЕ УЧИЛА ДА БУДУ ОДГОВОРНИ ГРАЂАНИ
и власници љубимаца

Ти буди мој глас

Ученици шестог разреда Основне школе „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу прошлог петка имали су интердисциплинарни час грађанског васпитања и биологије чија тема је била „Одговоран грађанин“. Сваки одговоран грађанин се одговорно понаша и према животињама. Појам одговорног власништва кућних љубимаца деци је на овом часу приближио оснивач Удуржења за заштиту животиња „Меда“ и власник приватног азила Александар Станојловић.
Подељена у три групе, деца су решавала задатке које су пред њих поставили наставница биологије Маријана Радаковић и наставник Никола Танасић. Овога пута то нису били математички, или неки други школски задаци, него животни. Пред ученицима су се нашли описи ситуција у којима су животње напуштене, занемариване или злостављане. На њима је било да раздвоје добро од лошег у датим ситуацијама као и да понуде решење проблема, односно како би они реаговали када би се нашли пред таквим изазовом. Иако је час личио на један мали квиз, на крају није било поражених. Победили су сви јер су заједно показали да умеју да размишљају много зрелије од одраслих.
Александар Станојловић као најкомпетентнији да говори о овој теми, јер годинама спасава напуштене псе са улице предочио је деци шта подразумева одговорно понашање према животињама. Објаснио им је да када узму љубимца морају знати да су преузели обавез да о њему брину до краја његовог живота. Говорио им је о значају стерилизације као једином наћчину да се стане на пут расту популације напуштених паса и мачака, као и о томе како треба да се понашају када виде напушену животињу.
-Научила сам да чувам живот љубимаца и сваког живог бића на овој планети. Свака животиња заслужује да има свој глас, а у њихово име треба да говоримо ми људи. Верујем да сам се и до сада одговорно понашала према животињама и тако ћу се понашати увек. Још увек немам свог љубимца, мада имам услове, али мора и мама да се сложи, рекла је после часа Николина Пантелић.
Децу је ипак највише интересовало да чују нешто о Александровом азилу, а изразили су и жељу да му помогну на неки начин. Добили су одговор да, у договру са родитељима, увек могу да дођу, играју се са псима и пруже им мало своје пажње која ће њима много значити.
-Велика ми је част што је неко препознао мој дугогодишњи рад и указао ми поверење да деци говорим о овом великом, а занемариваном проблему. Одраслим људима је тешко усадити љубав и одговорност према животињама, зато то треба радити од малих ногу. Ова деца су показала велико интересовање и жељу да допринесу добробити животиња. Верујем да ће порасти у исто тако добре људе. Ако свако од њих помогне бар једној напуштеној животињи, неће променити свет, али ће знати да је променио свет тог пса или мачке. Надам се да ће генерације које расту бити одговорније према својим љубимцима, али и свим другим животињама, рекао је Александар Станојловић ком је посебно драго било што је час одржан у школи коју је и он сам завршио, па је имао прилику да евоцира успомене на дане проведене у клупи.
Овакви часови у „Лазиној“ школи су чести и тамо су посебно поносни на њих. Организују и „Зимски камп“ који ради по истом принципу.
Маријана Радаковић истиче да се труде да деци пруже што квалилтетнију могућу наставу. Због тога, увек када имају прилику позову неког госта који ће им личним примером приближити актуелну тему.
-Захвална сам свим нашим гостима који су нам помогли на часовима. Александар ме није видео никада раније, а одмах је пристао да ми изађе у сусрет. Генерално, људи су спремни да помогну и схватају да је образовање веома битно. Када се ради о појму „оговоран грађанин“ деца о томе треба много више да знају и на томе треба много више да се ради. Сваког дана гледамо у школи „Ко је бацио папирић? –Нисам ја.“ Тако је и када виде напуштену животињу „Нисам је ја бацио“. Није битно ко ју је напустио, битно је како јој можеш помоћи. Хоћемо да променимо ту свест. Није битно ко је урадио нешто лоше, него шта си ти урадио да помогнеш да буде боље, навела је Маријана Радаковић.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa