Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
ОДМАРАЛИШТЕ КРАЈ РЕКЕ
РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА ДРИНИ

ОДМАРАЛИШТЕ КРАЈ РЕКЕ

Еколошко удружење Еко Дрина у Бадовинцима код “Павловића моста” засадило дрворед, поставило гарнитуре за седење, бетонирало стазе. Заједно са Туристичком организацијом општине Богатић, недавно угостили учеснике Међународне кајак-кану регате Меморијал “Витомир Диздаревић-адмирал Кук”. Иницијатива да доњи ток и ушће Дрине постану заштићени резерват природе са чим се слажу владе Србије и Републике Српске
Туристички потенцијали Дрине у мачванском приобаљу, дугом око 25 километара су огромни и недовољно искоришћени. Овдашњи мештани слажу се у оцени да те природне (Богом дане услове) треба више користити, посебно кад су далеке туристичке дестинације многима недоступне. Истина, доста тога руже “дивље” депоније смећа и шљункаре које “ничу као гљиве после кише” на самој обали Дрине.
Све гласнији и оправданији су захтеви одборника са скупштинских заседања, еколога и свих љубитеља природе, пре свега из мачванских пограничних села за очување реке и уређење њених обала.
- Свако на свој начин нам помаже од грађана преко Месне заједнице Бадовинци до Општине Богатић. Успели смо на десној обали Дрине недалеко од “Павловића моста” да створимо пријатан амбијент за одмор и рекреацију. Ту је дрворед, гарнитуре за седење, бетониране стазе... Недавно, што је и најновије, угостили смо овде чланове Међународне кајак-кану регате Меморијал “Витомир Диздаревић-адмирал Кук” на њиховом путу до Сремске Митровице, а посебно нас радује да ово постаје све омиљеније састајалиште младих, каже Светомир Тошић председник Еколошког удружења „Еко Дрина“ Бадовинци.
С његовим мишљењем се слаже и Владан Попадић, председник Туристичке организације општине Богатић.
- “Еко Дрина” је увек добар домаћин и учесник више наших манифестација. Ту пре свега мислим на традиционалну и најзначајнију културно-туристичку манифестацију општине Богатић “Хајдучко вече”, односно “Хајдучку регату” која се у оквиру поменуте одржава више претходних година. Најсвежији пример је заједничко прихватање чланова Међународне кајак-кану регате Меморијал “Витомир Диздаревић-адмирал Кук” која је окупила преко 100 учесника из више држава, а овуда су прошли на путу до крајњег одредишта у Сремској Митровици, додаје Попадић.
На основу измене и допуне просторног плана суседне Републике Српске предвиђено је да ушће Дрине добије статус парка природе, што је био додатни подстрек еколошким удружењима да интензивније наставе са реализацијом пројеката успостављања заштићеног подручја у доњем току и ушћу Дрине. За то је иницијатива покренута још пре четири године.
Реализацијом овог пројекта створила би се могућност за промоцију и афирмацију еко-туризма с обе стране Дрине (Мачве и Семберије). Као крајњи циљ, дефинисана је могућност успостављања пограничног резервата биосфере у овом делу речних обала.
Дуго је рађено на промоцији ове идеје али и лобирању представника власти како на локалном, тако и државном нивоу. Иницијатори идеје желели су да докажу да визија о заједничком парку природе у овом делу плаховите реке може бити на општу корист локалних заједница.
Идеја заштите доњег тока и ушћа Дрине, која обухвата делове Бијељине, Сремске Митровице и Богатића, добила је подршку ових локалних заједница, као и ресорних министарстава Србије и Српске.
- Србија треба да покаже интересовање за овакве пројекте, а желимо да он буде препознат и од стране ЕУ, каже Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине Србије. Са тим су сагласни и у Општини Богатић, а Александар Фирауновић, председник Општинског одбора Зелених Србије у Богатићу наглашава да се проглашењем овог дела у заштићено подручје обезбеђује трајно очување и одрживо коришћење природних вредности и предеоних карактеристика.
- Везано је то за очување пољопривредних потенцијала, одрживо коришћење природних ресурса као локалитета који има значајну научну, образовну, духовну, естетску, културну, туристичку и здравствено-рекреативну функцију, додаје он.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa