Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

РЕВИТАЛИЗАЦИЈА УЛИЦЕ И СМАЊЕЊЕ ДЕФИЦИТА

Пред одборницима локалног парламента ће се на првој наредној седници наћи ребаланс општинског буџета за 2018. годину проузрокован тзв.препакивањем расхода у већ постојећем оквиру.
Укупни приходи и примања повећани су за готово 4,3 док су истовремено расходи и издаци повећани за мање од 4,1 милион динара чиме је укупни фискални дефицит смањен за 200 хиљада и сада износи нешто више од 31 милион. Према речима шефа одсека за финансије Милете Ковачевића основни разлог за ребаланс у општинској каси је реконструкција улице Душанове са деловима Доситејеве, Николе Ђукића и пар приступница. Овај пројекат суфинансира министарство привреде и по предрачунској вредности локална самоуправа ће учествовати са мало мање од 34 милиона динара док ће надлежно министарство уложити око 14.
–Део који даје министарство привреде је фиксни док ће коначан удео општине у зависности од тендера можда бити и мањи. Ми смо првобитном одлуком о буџету планирали 25 милиона динара јер смо у том тренутку рачунали на такав однос суфинансирања. Али с обзиром да су такви услови постављени од стране министарства морамо да извршимо измену. Да би за реконструкцију улице из постојећег буџета општине могло да се дода тих девет милиона разлике ми смо морали део у буџету који је планиран за наставак асфалтирања око 700 метара пута у Голочелу да пребацимо за наредну годину - објаснио је Ковачевић.
Осим тога смањени су и расходи за финансирање месних заједница. Досадашња пракса је била да месне заједнице на име одржавања некатегорисаних путева из буџета добијају одређена средства. Првобитно планирана три милиона динара за ову годину неће бити пребачена на рачуне месних заједница већ ће радови бити финансирани преко надлежног одељења општинске управе.
–У међувремену добили смо и неких наменских трансфера које наменски морамо и да потрошимо као што је трансфер за помоћ у кући у износу од око 2,8 милиона, затим за набавку грађевинског материјала за избегла и расељана лица скоро 1,5 милиона и имамо нешто што је наша обавеза од око 2,6 милиона за набавку кућа за избегла и расељена лица - истакао је шеф одсека за финансије у локалној самоуправи.
Он је подсетио да је и у прошлој години било неколико измена и допуна буџета општине Коцељева што ће се вероватно догодити и у овој. Прва прилика за нови ребаланс може бити већ након обављеног тендера за реконструкцију једне од важнијих улица у Коцељеви, када ће бити познато да ли је одређена сума новца преостала и на коју страну може бити преусмерена.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa