Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
МАРКО ДРЖАВНИ ПРВАК
ПРВО МЕСТО ЗА УЧЕНИКА КОЦЕЉЕВАЧКЕ
СРЕДЊЕ ШКОЛЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ
ТАКМИЧЕЊУ У ТРСТЕНИКУ

МАРКО ДРЖАВНИ ПРВАК

Доброг мајстора, осим вештине, спретности и знања, карактерише и таленат. На правом путу да баш такав постане је неоспорно и Марко Урошевић, ученик друге године Средње школе у Коцељеви смер аутомеханичар, који је протеклог викенда у Трстенику на 25. републичком такмичењу ученика машинских школа Србије освојио прво место. Државно такмичење трајало је два дана и конкуренција је била изузетно јака.
–Најпре је у петак одржан теоретски део, тест знања који се састојао од 25 питања. Сваки тачан одговор доносио је по два бода и Марко је ту остварио максималан број поена. У суботу је одржан практичан део а задаци су решавани на возилима “Југо 55” и “Фијат Пунто 1,2”. Рађена је дијагностика отклањања симулације кварова типа уређаја, сензора. На располагању су такмичари имали укупно пола сата а Марко је успео да заврши све за 8,5 минута што је било друго време и ту је остварио 148 бодова, два мање од максималног. Све је урадио без грешке и у укупном скору освојио 198 поена што је било довољно за прво место и титулу државног првака- објашњава професор Милорад Јовић и додаје да је много времена потребно да се ученик спреми за овакав ранг такмичења и резултат јер се то не постиже преко ноћи.
Марко је већ као ђак првог разреда средње школе изразио жељу да се надмеће са ученицима других школа. Према речима професора, иако није уобичајено да школу представљају они који су је тек уписали, Марко је вредно радио, учио и оно што у оквиру наставног програма није било планирано и одважио се да своје знање и вештине упореди са другима. Већ тада је било јасно да је реч о талентованом и вредном дечаку који је прошле године на регионалном освојио друго , а на републичком седмо место. Говорећи о утисцима са такмичења и о путу којим се иде до титуле државног првака Марко истиче да њему није било напорно јер ништа не може бити тешко када се жели.
–Конкуренција је била веома јака и у врху табеле је било неизвесно. Нијансе одлучују на такмичењима овог ранга и потребно је много труда и рада да би се био најбољи од најбољих. Донекле мора и срећа да послужи. Учестовале су 23 школе из Србије. Мој успех на овом такмичењу довољно говори о томе да се у овој школи ради веома озбиљно и да су професори квалитетни, као и да је све подређено ученицима који желе да дају свој максимум - сматра овај скромни дечак којем аутомеханичарски занат није стран још од детињства. Наиме, његов отац је својевремено био механичар. Радећи са њим још као дете у Марку се пробудила жеља да постане добар мајстор. Каже да уз знања, интересовања и таленат без којег не може, прави мајстор мора да иде и у корак са временом, да прати развој технике и технологије, те да они најбољи уче читавог живота. Директор коцељевачке Средње школе Верољуб Матић подсетио је на бројне успехе ученика машинске струке. Само у протеклој деценији ђаци ове образовне установе три пута су освајили титулу државног првака, што указује на чињеницу да иза свега стоји озбиљан рад јер ништа не долази само од себе.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa