Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
АЛТЕР НАТИВА: МАЈА ДОКИЋ

СВЕСНОСТ ЈЕ КЉУЧНА РЕЧ

Маја Докић је дипломирани социолог, ОЛИ психотерапеут у едукацији, сертификовани инструктор јоге и холистички терапеут. Посвећена је раду на себи и жељи да помогне другима. На потезу између Шапца и Београда, када је у родном граду, најчешће је у свом Холистичком центру ОМ.
По стицању дипломе из социологије, наставила си да се едукујеш, заправо да трагаш за одговорима?
- Најпре сам се сусрела са источњачком филозофијом, на трећој години студија. Тада сам се заинтересовала за дубљи начин посматрања стварности на свеобухватнијем, духовном нивоу. Психологија се бави свешћу и подсвешћу, док је надсвест је духовна категорија. То је био преломни тренутак који ме је одредио на професионалном путу, знала сам да то неће бити само социологија, али да ће ми она много помоћи да сагледам и друштвену страну психолошких појава. Закорачила сам на пут личног развоја на холистички (целовити) начин, спајајући најбоље са Истока и Запада. Све што бих научила, примењивала сам у свом животу, јер, све је ствар тренинга, као што вежбамо мишиће, тренирамо и наш дух, оснажујући ослабљене делове наше личности.
Завршила си курс јоге код учитеља Драгана Лончара?
- Он је један од два званична учитеља која су лиценцирана код нас у земљи, који је, заједно са др Вуком Стамболовићем, најзаслужнији за увођење јоге у традиционални систем лечења. Године 2008. јога је званично декларисана од Министарства здравља Републике Србије као метода унапређења здравља људи, што значи да може да се спроводи у свим здравственим установама. Данас, у времену хиперпродукције у свим областима, права је поплава инструктора јоге, а разлог је, чини ми се, жеља за лаким и брзим начином зараде. Међутим, званични сертификати могу се добити само на два места, код учитеља Драгана Лончара и Предрага Никића. Курс јоге сам завршила пре пет година, међутим, мој развој је започео пре десет година. Осећала сам велико незадовољство својим животом у свим сегментима, што ме је подстакло да почнем да мењам читаву дотадашњу животну филозофију.
Упоредо са јогом, завршила си и курс холистичке терапије?
- Тако је. Холистичка масажа има много дубље ефекте него мануелна, зато што се након отварања чакри балансирају енергетски недостаци на дубљем емоционалном нивоу. Дакле, то је и енергетска метода помоћу које се, одређеним мануелним покретима, стимулишу акупунктурне тачке на телу. Ефекти холистичке масаже манифестују се путем сензација у телу клијента. Некада се јаве трнци, боцкање, мањи бол или непријатност, као и осећај топлоте и врелине на оним местима која су најугроженија, где постоји највећи дисбаланс. Све емоције које смо потиснули током живота, оно што поричемо, што нисмо прихватили и отпустили, остаје дубоко у нама, у несвесном делу бића. Тај етерични отисак, након неког времена, поприма психосоматски карактер и појављује се у виду симптома у телу где настаје болест. Холистичку терапију масаже завршила сам код Татјане Јевћовић, која се тиме бави последњих двадесет година и има изузетне резултате, нарочито код деце ометене у развоју.
Од бројних праваца психотерапије који данас постоје одлучила си се за ОЛИ?
- ОЛИ метод ми је привукао пажњу зато што је интегративни приступ који комбинује разне правце у психотерапији, попут гешталта, РЕБТ-а, трансакционе анализе, биофидбека, психоанализе, НЛП-а... То је лиценцирана метода коју је имплементирао мр психологије и психотерапеут Небојша Јовановић, на основу вишедеценијског искуства у раду са појединцима, паровима, групама и радним организацијама. ОЛИ је скраћеница која значи – откривање личне истине, што подразумева откривање контравештина које нас онемогућавају да живимо целовито, успешно и срећно. ОЛИ едукација траје пет година и подразумева едукацију коучинга, психолошког саветовања и психотерапије.
При крају си прве године ОЛИ-ја и имаш сертификат лајф коуча, што је данас популарно занимање?
- Не допада ми се чињеница да у Србији ова професија није законски регулисана, тако да у њој, слично као у јоги, многи виде брз извор зараде. Лајф коуч у ОЛИ методу разликује се у односу на друге приступе зато што је психодинамски, значи да ради на развоју базичних емоционалних компетенција, које су мотор сваке промене. Да бисмо сагледали целокупну личност, морамо се бавити и узроцима који су довели до проблема, или изазовне ситуације. Не идемо тако дубоко као психотерапеути, али се свакако дотичемо питања у којим је развојним фазама личности дошло до дефицита и у складу са одговорима, постављамо циљеве и задатке. Лајф коучинг подразумева рад са клијентом “један на један”, а када је у питању групни рад, организујемо радионице на разне теме, које нису усмерене само на психотерапију, има доста социолошког метода, као и вежби дисања из јоге и телесне психотерапије.
Рад на себи је целоживотни посао?
- Да, рад на себи је круна ове приче. Суштина ОЛИ-ја је да постанемо бољи људи, довољно добри да развијемо потенцијале које имамо и отклонилмо препреке на путу ка бољој верзији себе. Да пронађемо баланс и оптималну меру у свему.
Свесност је кључна реч?
Да, свесност је кључна реч и подразумева континуиран развој, који траје док год смо на овој планети.
“Наша погрешна уверења нас воде на криви пут, пут лажи и незадовољства, удаљујући нас од нас самих. Интересантно је да су седам фаза развоја личности, о којима ОЛИ говори, у корелацији са седам енергетских центара (чакри) којима се бави јога. Реч је о фазама живота кроз које човек пролази, од рођења до индивидуације (сазревања). Например, жеља и воља (хтење) нису исто. Иако нешто јако желимо да остваримо, можемо имати недостатке у развоју личности (багове због којих тапкамо у месту), недовољно емоционално компетенти да бисмо успешно савладали препреке на путу до циља. Да би се жеља претворила у вољу (хоћу и предузимам активне кораке да то остварим), неопходно је савладати одређене вештине да бисмо замисао претворили у акцију. То је исто као кад желимо да саградимо кућу – најпре осмислимо конструкцију уз помоћ архитекте и дизајнера ентеријера, па нам пристижу у помоћ зидари, молери и остали помагачи (градитељи). Дакле, развијене емоционалне способности (компетенције) представљају помагаче наше психе да би све унутар нас беспрекорно функционисало. Тада можемо да остваримо своје снове. Када их развијемо до оптималног нивоа, онда можемо да кажемо да смо способни за љубав и рад. То су два основна принципа човекове зрелости.”
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa