Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
СЕЛО НЕКАД И САД

Сред бостана колиба

На сваком кораку тезга са сласним лубеницама. Како је време маркетинга стигло и до тезги, реклама на сласт дозвољена а заузврат нова лубеница. Бројна села слове за оазе бостана који се опет по селу познаје. Од Мачве и Срема, Поцерине и тако редом. Право обиље избора и како то традиција носи у бостану је ницала импровизована колиба са чуварем у ноћним сатима. Само, веле зналци села, понеки и професор у пензији чува слатки род.

Цене су прилагођене могућностима тек задовољни сви. Има наравно и другачијих мишљења али ко у житу кукоља ...
Предање пак бележи приче о старим добрим временима када је ђед брка сред бостана имао колибу ону стару покривену шашом, лонац за ловачке посластице и плетени цегер пун изворске воде те наравно кревет. Онај војнички, солунац је био страх и трепет за све који наиђу а да их има у трену у лавеж претварао одани шаров. Истини за вољу, каже исто предање, расна удовица је долазила без лавежа а одлазила у зору. Тада су претпоставићете нестајале лубенице и диње годинама док није престала долазити удовица. Шерети имају коментаре који нису за странице новина. Остало за памћење да су у ноћи на Светог Илију у громовима оденутој ноћи све вреже са брега свукоше у поток. Ни свиње се нису радовале том бостану тек ђеда Брке од тада у колиби било није ...

О ашиковању које је за пензионера сада ипак тајна и тако се више и не зове ни речи тек предање и даље преде приче за уздахе. У бостану предвече њиву чувала гром девојка Станија која је била виђена на једној водици са Милинком најпожељнијим нежењом у селу који је загазио у четрдесете тада баук године. Е да је сад у неким селима зборио приповедач био млађани момак. Али да не доливамо со на рану села Милинко је долазио редовно и зар и рећи у поток носио лубеницу својој Станији да би наредне јесени порастао стомак величине овеће лубенице. Брука беше велика али и Милинко човек, украде Станију ко лубеницу и силан пород оставише сада расут у свим земљама бивше нам ЈУГЕ...
Сада све по евро нормама и тезге и контролисан квалитет али времешни у селима Посавотамнаве веле да оног бостана изворне сласти нема. О дињама сувишно је речи и трошити. Једино је остала колиба као по правилу у сред бостана.
Сад има и ту прича на граници веровали или не да су имућнији поставили и видео надзор али чувар у неко доба отишао по љубљену му па кад газда виде епилог неодговорности пуче велика брука. Детаље уколико сазнамо објавићемо у то немојте сумњати. Истини за вољу и нас копка. И тако од села до села дођосмо и до разлога великих засада јер рачуница велича годину и са обиљем кише. Ту сласт, веле, ни киша не може спрати.
Има за пољопривреднике који се баве гајењем парадајза и паприка занимљивости. На месту случајних грешака у садњи бостана расађивали су парадајз и паприке и добили веровали или не парадаиз око два килограма а тек пар паприка је мерило килограм омиљеног поврћа лети. Пуна сезона донесе и пад цена али као по правилу остане и напуштена њива на којој се слади ко наиђе.
Како је млађарије све мање крађа је тек разлог за шалу а некада умеће беше одбранити се од враголасте чељади. Оста и прича да је сада правник од угледа као дете газди који га је ишибао за лубеницу у спавању за спарина у уста убацио шају земље из мравињака. Једва је несрећни човек преживео. И он и овакве приче које су се препознавале на платну сећања по колиби сред бостана.
Сретен Косанић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa