Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Сузбијање корова на стрништима након жетве

Након жетве на стрништима имамо појаву једногодишњих и вишегодишњих корова који се размножавају семеном ( коштан, амброзија, горушица, пепељуга, лобода и др), и они имају моћ велике продукције семена. Уништавање корова пре осемењивања утиче на смањење резерве семена за следећу вегетацију. Уколико су неки од наведених или сличних корова били присутни у усеву стрних житарица, након жетве можемо их сузбити на следећи начин: уклонити сламу са стрништа (не палити стрниште), стрниште се може плитко угарити или истањирати у циљу што већег провоцирања свих присутних корова на парцели, оставити да се корови развију 20 – 50 цм висине или попрскати стрниште са тоталним хербицидом на бази активне материје глифосата.
Уништавање корова врши се хербицидима из групе транслокационих неселективних хербицида као што су: Глифол, Роундап-П, Глифосав и др. , сви су са активном материјом глифосат. Транслокациони хербициди су хербициди који се усвајају у биљку путем њених зелених биљних делова и транслоцирају по биљци (путују у остале биљне делове укључујући и корен). Само усвајање и транслокација трају 24-48 сати, а визуелне ефекте примене можемо очекивати тек за 3 -10 дана након прскања, зависно од врсте корова, кад коров почне да жути и вене.
Уништавање корова треба започети онда када су они у пуном порасту. Паламида, пиревина и зубача су најосетљивије у време цветања, док је дивљи сирак у фази метличања, а дивља купина када има формиране бобице. Корове приликом прскања треба добро наквасити, али не превише, да се капи препарата не би сливале са листова корова јер тиме губимо на учинку препарата.
Треба водити рачуна да дневне температуре не буду превисоке, како не би дошло до затварања стома. У условима високих температура воштана превлака на листу је јача, па је теже усвајање хербицида. Осим тога, потребно је напоменути да код оних парцела које су у близини пољских путева, на листу корова може бити доста прашине, а што може умањити ефекат деловања тоталних хербицида. На таквим таблама требало би третирање спровести након кише, када се листови осуше. Тоталне хербициде могуће је користити од краја лета и почетком јесени, јер код хладнијег времена имамо слабију транслокацију биљних сокова кроз биљке, а тада је и учинак хербицида мањи. Ове хербициде треба користити када је време мирно, без ветра, јер су они неселективни, тј. сузбијају и уништавају сваку биљку са којом препарат дође у контакт. Након прскања бар 4-5 сати не сме падати киша. До потпуног сушења корова, зависно од врсте корова, долази 2-8 недеља након прскања. Да бисмо постигли потпун жељени учинак у сузбијању корова, третирану парцелу не треба обрађивати пуних 5 недеља након прскања.
Произвођачи треба да се придржавају препоручених доза и начина примене, а који су садржани у упуству за примену препарата. Дозе су веће за вишегодишње ризомске корове . Учинак ових хербицида јако зависи и од утрошка воде приликом прскања. Најбољи учинак ових хербицида је код потрошње воде од 100–200 литара по хектару, а да би постигли ту количину воде потребан је правилан одабир дизни као и одређивање потребне брзине вожње трактора. При таквом утрошку, мање дозе хербицида имају добар учинак ( 2–3 л/ха при сузбијању једногодишњих корова и 2 – 6 л/ха при сузбијању вишегодишњих корова у зависности од врсте корова). При утрошку воде у количини преко 200 л/ха, дозе хербицида се повећавају чиме се повећавају трошкови, а умањује еколошки ефект.
При спровођењу ове мере морамо бити свесни да ће мо успети да сузбијемо само оне корове који су у време прскања никли, а сви они који ће нићи накнадно остаће неоштећени од стране примењеног хербицида.

Славица Максимовић дипл. Инж. ПССС ШАБАЦ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa