Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
ПУНА ШКОЛА ЂАКА
ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ УПИСА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

ПУНА ШКОЛА ЂАКА

Тренд одлазака ђака из овог места како би у градским срединама уписали жељену школу промењен. Сада већина њих диплому средњег образовања стиче у Коцељеви а потом, без икаквих проблема, добијају индексе на факултетима где су неретко веома добри студенти
Прошлонедељни упис био је један од најбољих за коцељевачку Средњу школу у којој ће у првој години образовање од септембра стицати око 140 ученика. У поређењу са уписним резултатима у протекле две деценије само се 2006. за ову школу одлучило незнатно више ђака него ове. Већ у првом кругу уписано је око 120 будућих средњошколаца док их је у другом кругу било још 23-оје.
Међу четворогодишњим смеровима највећа заинтересованост била је за економског техничара за који се одлучило 27 некадашњих основаца док су по два мање уписани у пољопривредне и машинске техничаре за компјутерско конструисање. Смерови у којима школовање траје три године, попут мушких и женских фризера, инсталатера и аутомеханичара, у потпуности су попуњена у другом уписном кругу.
Дојучерашњи основци са подручја ове општине су у великом броју одлучили да своје образовање наставе баш у Средњој школи у Коцељеви за коју се већ у првом кругу одлучило више од 70 одсто. У протеклих неколико година приметно је све веће интересовање за ову образовну установу. Тренд одлазака ђака из овог места како би у градским срединама уписали жељену школу је промењен. Сада већина њих диплому средњег образовања стиче у Коцељеви а потом, без икаквих проблема, добијају индексе на факултетима где су неретко веома добри студенти. Често ученици ове школе постижу запажене резултате на бројним такмичењима па број освојених награда на њима у односу на број ђака сврставају ову школу међу веома успешне. Само у протеклој школској години коцељевачки средњошколци освојили су прво место на државном такмичењу у машинској струци, треће у пољопривредној док су и математичари имали завидан пласман. Томе је допринела квалитетна настава, специфичан однос на релацији професор ученик, као и жеља руководства да школа опстане у тешком временима за мале средине и образовне установе у њима. Неретко школе у општинама сличним Коцељеви губе битку са онима које су у градским центрима те су учионице у њима полупразне.
–До 2000. и ова школа се суочавала са сличним проблемима али од тада се број ученика постепено повећава. И са малим осцилацијама, можемо рећи да је у константном успону. Од тог периода када је било десетак одељења стигли смо до 18 и дупло више ђака. Сада би било најидеалније за нас да одржимо овај ниво ученика јер није реално очекивати да ће њихов број и даље расти имајући у виду да је деце све мање. У школи је однос ученика и професора веома значајан. И поред оцене која је битна важан је однос са професором јер је то нешто што деца свакодневно доживљавају и преживљавају па је значајно како се са њима поступа. Битно је да се створи један коректан однос у којем ће професор имати ауторитет али који ће красити узајамно поштовање и уважавање и у којем ће страх код деце изостати- рекао је директор Верољуб Матић подсећајући да школа има и васпитну а не само образовну улогу.

В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa