Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
Унија за  већи утицај
РОМИ НА ПУТУ ПОЛИТИЧКОГ
ОРГАНИЗОВАЊА

Унија за већи утицај

Иницијативни одбор за формирање Уније рома Србије, који је прошле недеље одржао конференцију за штампу у Богатићу, треба ускоро да “прерасте” у политичку странку, ове националне мањине.
Жељко Тодић, дипломирани политиколог из Змињака, добио је подршку за кандидатуру за члана Савета ромске националне мањине, испред будуће Уније, на наредним парламентарним изборима за скупштине општина и градова.
Седиште нове странке ( Унија Рома Србије ) чије формирање је у процедури, биће у Богатићу. Имаће и више својих одбора у другим градовима Србије.
Овом приликом (на конференцији за штампу), речено је између осталог, да је кључ већег успеха у бољем политичком организовању, да су Роми још увек на маргини друштва и због тога “политичка обланда”, која сматрају треба да да бољи резултат у стварању повољнијих услова за живот Рома.
Изнет је пример да од 1.150 Рома у општини Богатић, више од 400. прима социјалну помоћ. Истина, реализовано је више пројеката помоћи овој националној мањини, пре свега у стицању знања за разне занате.
Тодић сматра да је то недовољно, сходно постојећим условима живота Рома, а кључ успеха види у већем образовању. И за то наводи доказ да су само двоје факултетски образованих рома на простору општине Богатић. Он сматра да је недопустиво да у државним органима и јавним предузећима и установама ни један ром у овој општини нема стално запослење.
Уз подршку Друштва Рома ове локалне самоуправе, ангажовани су на пружању услуга листи “Свеевропски ромски покрет” за предстојеће изборе за националне савете националних мањина, на којој је и име Жељка Тодића, као кандидата за члана Савета.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa