Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
Ловачке кодексе  појели скакавци
ИНЦИДЕНТ У ЛОВУ У РУМСКОЈ САМО ЈЕДАН У НИЗУ ОВЕ ГОДИНЕ

Ловачке кодексе појели скакавци

За последњих пет година у србији је десет ловаца страдало у лову од пушке својих колега. Последњи инцидент се догодио у недeљу око подне у Румској. Лакше је повређена девојчица која је са родитељима била код бабе и деде
Лов је стар колико и човек. Примарна сврха му је била да прехрани чланове првобитних заједница. Ту намену је имао вековима, да би у савременије доба постао спорт.
Поклоници лова себе описују као љубитеље природе, а љубитељи животиња траже да им се забрани убијање дивљачи.
Утврђена су правила како неко може да постане ловац, како да рукује оружјем у лову, када и шта сме да лови. Међутим, бројни инциденти, непоштовање основних правила, ловокрадице, бацају сенку на лов и највећим љубитељима. Лов сада код многих подразумева- узети пушку и кренути у борбу против знатно немоћнијег непријатеља. Виц каже да је ракија спасла много више животиња него сва друштва за њихову заштиту заједно. Можда је то и заиста један од разлога што метак оде на страну на коју не треба. При том је добро ако промаши животињу, али је трагедија ако погоди другог човека.
За последњих пет година у Србији је десет ловаца страдало у лову од пушке својих колега.
Последњи инцидент се догодио у недeљу око подне у Румској. Лакше је повређена девојчица која је са родитељима била код бабе и деде. Како се накнадно испоставило двадесетпетогодишњи С.М. пуцао је на фазане када је сачма пролетела кроз отворен прозор и погодио дете.

Сачма на дете
кроз отворен прозор
Шеснаестомесечна Ања Гавриловић на срећу је прошла са лакшим повредама када ју је сачма из ловачке пушке погодила у ногу. Девојчицу је у том тренутку, на спрату куће, држала баба у рукама, док се и њена сестра близнакиња налазила у истој просторији. Мајка девојчице сматра да је срећа била у томе што је само један прозор био отворен и што се њена мајка у тренутку пуцња случајно сагла да нешто дохвати са пода, па је девојчица практично била окренута наопачке, иначе би сачма вероватно завршила у пределу главе.
-Чуо се пуцањ и дете је почело да вришти. Моја мајка је видела тројицу ловаца на путу. Звали смо их да се врате, али нису реаговали. Мој муж је кренуо за њима колима и успео да их убеди да се врате. Стигла је и полиција. С.М. се извињавао и молио их да му не одузму пушку. Иако се све добро завршило још увек смо сви под стресом јер не можемо да престанемо да мислим шта је све могло да се догоди, објашњава Тамара Гавриловић, мајка девојчице.
Према њеним речима, дете на нози има траг величине кестена. Водили су је на преглед и поднеће тужбу због претрпљеног страха. Каже да је девојчица и даље уплашена.
Полиција је урадила увиђај и направљен је записник. Против С.М. је поднета кривична пријава за изазивање опште опасности.
Названично сазанејемо да је увиђајем утврђено да је удаљеност ловаца од куће приликом пуцања била знатно мања, само седамдесетак метара.

Закон постоји
Закон и Правилник о лову постоје. Потребно је само придржавати их се. Владан Гератовић, управник Ловишта Шабац, је у изјави датој Телевизији Шабац поводом конкретног случаја навео да се највероватније ради о непажњи.
-Важно је да се сви учесници у лову придржавају мера безбедности, како би лов био безбедан како за ловце, тако и за грађане и имовину људи на подручју где се лов обавља. Мере су прописане и Законом о дивљачи и ловству, који је на снази од 2010. године, као и Правилником о мерама безбедности у ловишту из 2011. године. Овде је вероватно дошло до тога да је група ловаца пришла ближе кућама него што је то дозвољених 200 метара. Мере којих треба да се придржавају ловци су да никада не пуцају у правцу других ловаца и да не пуцају према објектима, каже Гератовић.
“Глас Подриња” такође је покушао да ступи у контак са челницима Ловачког удружења “Села Јевтић” али се на један број наведен на сајту нико није јављао, док је други телефон био искључен.
Закон каже да су неловне површине: насељена места, плантажни воћњаци и виногради, расадници и друге површине ограђене оградом, објекти за лечење, одмор и рекреацију, гробља, јавне саобраћајнице, површине на удаљености мање од 200 метара од насеља и стамбених и помоћних објеката ван насељеног места, дворишта сеоских домаћинстава и индустријских и других објеката.
Међутим, сви који живе у селима сведоци су да ловци често лове по баштама, у непосредној близини кућа, а није редак случај ни да се људи обучени као ловци и са ловачким пушкама виде и оним данима када није ни дан ни сезона за лов.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa