Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
ТОВЉАЧИ СВИЊА У МАЧВИ НЕЗАДОВОЉНИ ОТКУПНОМ ЦЕНОМ

Неконтролисани увоз

Изражавајући незадовољство тренутном откупном ценом товних свиња ( око 120 динара за килограм живе мере ), мачвански произвођљчи тврде да се пад цене често догађа током сетве пшенице, кад им је новац најпотребнији и износе уверење да је, између осталог, то резултат прекомерног и неконтролисаног увоза. Тиме се, тврде они са којима смо разговарали урушава домаћа производња првенствено “малих” и “средњих” произвођача, који преовлађују у укупном привредном систему земље.
- Политика Министарства пољопривреде у овом случају је потпуно погрешна. Иде се на руку “богатијим” произвођачима, а сиромашни, пропадају. С друге стране осиромашени грађани не могу да купе свињско месо, јер у касапницама не појефтињује. Интересантно је, ни родније године ни веће пљачке села, каже Драган Станковић, произвођач свиња из Змињака и лидер Иницијативе село-град у Шапцу и додаје да је реално произвођачка цена утовљених свиња, 150 динара по килограму живе мере.
Он подсећа да држава поседује Републичку дирекцију за робне резерве али њихов вапај за помоћ, нико не жели да чује, нити се оглашава по овом питању.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa