Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
СРПСКА ОПОЗИЦИЈА НАПИСАЛА
ЗАХТЕВЕ О ИЗБОРНИМ УСЛОВИМА

Документ са 20 захтева

Радна група парламентарних и ванпарламентарих опозиционих странака и покрета Србије је написала документ са захтевима о изборним условима и проследила га лидерима партија на усаглашавање.
Председник Покрета за преокрет и представник Савеза за Србију у радној групи, Јанко Веселиновић рекао је да очекује да тај документ ускоро буде усаглашен и представљен јавности.
- Радна група је имала четири састанка, завршен је посао када је радна група у питању. Припремљен је један текст који је ових дана упућен свим лидерима опозиционих странака покрета, како би га још једном погледали и дорадили. Очекујем наредних неколико дана да тај текст буде усаглашен и потписан - рекао је Веселиновић.
Он је казао да је у документу наведено 20 захтева, међу којима су одржавање фер и поштених избора, односно сређивање бирачких спискова, забрана искоришћавања државних ресурса у политичке сврхе, забрана притиска на бираче и све који учествују у изборном процесу, као и захтев о доступности медија, пре свега јавног сервиса учесницима избора по равноправним условима.
- Захтеви су врло конкретни нема уопштених ствари како би се јасно могло знати да ли је режим спреман да прихвати те захтеве или и даље има жељу да манипулише тим изборима - додао је Веселиновић.
Упитан да ли се у документу наводе даљи кораци ако захтеви не буду услишени, Веселиновић је казао да би било прерано саопштавати актуелној власти шта ће тада урадити.
Он је навео и да на крају садашње верзије документа пише да ће представници опозиционих странака и покрета у свим одлукама наступати јединствено.
Представници више опозиционих странака парламентарних и ванпарламентарних су иначе 12. октобра ове године у Скупштини Србије одржали округли сто о изборним условима када су договорили формирање радне групе и изалазак са документом и захтевим пред власт.
На округлом столу тада су били између осталог представници Савеза за, Социјалдемократске странке Бориса Тадића, Демократске странке Србије, Доста је било, Покрета центра, Грађанског блока 381 на чијем је челу Саша Јанковић и Лиге социјалдемократа Војводине.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa