Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
ГОДИНУ ДАНА РАДА НОВОГ МЕНАЏМЕНТА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Значајни помаци на свим пољима

Менаџмент Опште болница „Лаза К. Лазаревић“ на функцији се налази нешто више од годину дана. На конференцији за медије одржаној у петак представљени су резултати једногодишњег рада, али и најављени планови за предстојећи период.
Директор болнице др Слободан Поповић истакао је да се ради о великом и тромом систему и да се резултати виде спорије, а да су поред добрих ствари неминовни и проблеми што је свакодневица у оваквим здравственим системима. Међу највеће успехе рада тима који је на челу болнице спадају нови запослени, обновљена опрема, али и нове процедуре које су уведене захваљујући помоћи еминентних стручњака из београдских клиника. Све што је рађено имало је за циљ да пацијенти који се лече у овој установи добију што бољу услугу.
Запошљено је укупно стотинак што медицинских што немедицинских радника, од тога 20-ак доктора и више од 60 медицинских сестара и техничара и то на одељењима где је то било најпотребније.
-Од почетка смо се трудили да доводимо еминентне стручњаке из различитих области са којима ћемо имати едукативне састанке, да би дошло да помака у квалитету услуге, рада и знања наших лекара. Дошли смо до тога да рутински радимо ендокрину хирургију, да се развија лапароскопска хирургија, да радимо тумор маркере, да у шабачку болницу редовно долазе неурохирург и дечји физијатри и ортопеди, навео је др Поповић.
Већ прошлог октобра шабачку болницу је посетио директор Хируршке клинике Института за онкологију доц. др Иван Марковић, који је помогао увођењу нових процедура и подизању шабачке онкологије на виши ниво. Након тога гост у Шапцу је био проф. др Иван Пауновић, директор Центра за ендокрину хирургију.
-Данас се у шабачкој болници рутински раде операције штитасте жлезде. Имамо субспецијалисту ендокрине хирургије др Милана Грујића.
-Др Иван Пауновић је и члан Управног одбора Општe болнице. Ова установа није у скорије време имала тако еминентног стручњака у свом УО. Од јануара је у болници консултант др Јане Арсов неурохирург, шеф Интензивне неуролошке јединице Ургентног центра Србије. Долази овде једном до два пута месечно и ради прегледе. Поред тога брине и о свим пацијентима који из Шапца буду упућени у Ургентни центар због трауме главе, рекао је др Поповић.
Др Велимир Беца Марковић шабачким лекарима је одржао предавање о карциному ректума. Радна група Министарства здравља, на челу са др Миљаном Ћеранићем ради на обучавању шабачких стручњака за лапароскопску хирургију дебелог црева. Успостављен је и нов вид сарадње са Институтом за здравствену заштиту мајке и детета „Др Војкан Чупић“. Дечји физијатри су недавно у шабачкој болници урадили прве прегледе деце са ове територије, а та пракса се наставља.
Зграда Инфективног одељења је реконструисана. Кров који је претио да се уруши у случају већег снега је потпуно саниран. Окречено је и делимично су сређени санитарни чворови.
Захваљујући донацијама, али и средствима Министарства здравља, значајно је обновљена и опрема.
-Кадрови и простор јесу битни, али болница не може да ради без опреме. Мањкало нам је доста тога. Одшкринули смо врата донатора из иностранства. Нешто донација из Аустрије и Швајцарске је стигло, из Данске је у путу, а нешто ће тек стићи наредних месеци, навео је др Поповић.
Одељења са тешко оболелим и непокретним пацијентима прва су опремљена најсавременијим креветима и душецима који су дошли из Аустрије и Швајцарске. Из Данске стиже још кревета, али и два ултразвучна апарата. Средствима Министарства здравља купљена је стерилизација, а ускоро треба да стигну и два анестезиолошка апарата и два пацијент мониторинга. Захваљујући друштвено одговорним предузећима и привредницима са којима болница сарађује добијена су два ултразвучна апарата, лампа за операцион салу, санитет за унутрашњи транспорт.
Директор болнице у свакој прилици посебну захвалност истиче Ружи Поповић и фондацији „Хумано срце“ и компанији „Еликсир“ за које каже да су свакодневно уз ову установу и да су учествовали у готово свакој донацији, новчано или логистички.
-Ја ову установу носим у свом срцу. Овде сам провела радни век. Увек ћу помагати, као и компанија мог сина“Еликсир“ која је друштвено одговорна и све што буде требало шабачкој болници бићемо ту за њих, истакла је председник УО фондације „Хумано срце“ Ружа Поповић.
Др Поповић се захвалио и свим другим шабачким компанијама које помажу овојој установи.
Поред наставка и проширивања сарадње са еминентним стручњацима и београдским клиникама, др Поповић најављује и да ће у наредних годину дана у шабачкој установи уграђивати и пејсмејкере.
Озбиљно се ради
Влада Републике Србије издвојиће у наредном периоду значајна средства за српско здравство. Реално је очекивати да и шабачка установа добије део новца за даље побољшање услова рада.
- Влада Републике Србије определила је око милијарду евра за наредне три године за здравство. Инсистираћемо на томе да део тих средстава буде усмерен ка шабачкој болници. Овој установи гравитира око 200.000 грађана. Треба урадити реконструкцију и увести озбиљне захвате који годинама овде нису рађени, рекао је Радивоје Мићић председник УО Опште болнице.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa