Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
РЕГИОНАЛНИ ПОСЛОВНИ ЛИДЕР РПК ВАЉЕВО, МИЛЕНЦА СРЕЋКОВИЋ, ДИРЕКТОРКА СЕТ-а

СНАГА ЈЕ У ЗНАЊУ И ОРГАНИЗАЦИЈИ

“Од почетка имамо јасну пословну визију: да направимо светски квалитетан тим који ће се бавити системским инжењерингом. До тог циља смо дошли захваљујући уверењу да снага лежи у знању и организацији, а да је сваки успех још већи уколико га поделимо са другима”, истиче Миленца Срећковић, директорка СЕТ-а
“Награду за регионалног пословног лидера” коју додељује Регионална привредна комора Ваљево онима који су се посебно истакли на пољу управљања и руковођења, добила је Миленца Срећковић, директорка СЕТ-а Шабац. Прошлогодишња “Жена змај” по одлуци Удружења пословних жена Србије, руководилац фирме која тренутно запошљава 180 људи, од којих је преко педесет са факултетским дипломама, истиче за “Глас Подриња”, да тајна успеха лежи у јасно постављеној пословној визији, те да је актуелно признање од посебне важности јер долази у години јубилеја као својеврсна подршка и потврда досадашњег развоја. Са друге стране, иако је звање “Регионалног пословног лидера” намењено појединцу, оно је резултат квалитетног тимског рада утемељеног на идеји да снага почива на знању и организацији, као и константне потребе деловања у интересу целокупне заједнице.

Светска, а шабачка
Предузеће за инжењеринг, консалтинг, пројектовање и изградњу СЕТ основано је 2003. године. Досадашње искуство се мери са преко 1.000 објеката у пројектовању, до преко 100.000 квадрата простора у извођењу. Тим, као понос и фокус пословања подељен је у три организационе целине: Пројектном бироу, Сектору извођења и Административном сектору.
-Донели смо одлуку да оснујемо фирму у тренутку када смо схватили да наша деца одрастају и све чешће спомињу одлазак у иностранство. Главна замисао нам је била да направимо радни простор који ће задовољити потребе за знањем у интелектуланом смислу, испунити основне друштвене услове, али и финансијски подржати запослене са платом са којом може солидно да се живи. Желели смо да направимо фирму која ће радити са целим светом, али се физички неће измештати из Шапца, не би ли мотивисали нашу децу да остану овде, а истовремено се осећају као грађани света- објашњава Миленца Срећковић.
Од актуелних пројеката, директорка СЕТ-а издваја изградњу 80.000 м2 стамбеног простора “Земунских капија” у Београду, односно 700 станова од којих ће половина бити завршена до средине 2019. године, а остатак 2020, потом станове комплекса “Центар 5” у Шапцу који купцима треба да буду на располагању у мају, док су у фази пројектовања фабрике у металској и хемијској индустрији, као и објекат културног центра у Новом Саду.
Посебан понос чини поклон граду у години јубилеја СЕТ-а - Пројекат иделане школе.
-Трудимо се да урадимо пројекат идеалне школе, јер од начина на који се образују наша деца зависи и наша будућност- тврди Миленца Срећковић.

Вратити веру у
вредност образовања
По речима овогодишњег регионалног пословног лидера квалитет једног тима зависи од количине знања које у њега уносе чланови. Због тога се у овој шабачкој фирми акценат ставља на образовање.
Како би подмладили тим, али са друге стране учествовали у изградњи једног новог, бољег система, годинама у назад СЕТ стипендира ученике и студенте. Неки од њих касније добију прилику да овде одраде стручну праксу, а неки и могућност сталног запослења.
-Младим људима треба вратити веру у вредност знања. Свет тражи стручњаке, а тај тренд би требао да заживи и код нас. Тренутно је доста оних који мисле да школа не служи ничему, да све што треба да знаш о послу научиш када се запослиш. Искрено верујем да није тако. Изграђујемо себе од детињства, тада трасирамо пут који ћемо кроз самоспознају дорађивати, али при томе у сваком тренутку морамо знати своје обавезе.
Програм стипендирања смо почели пре шест година. Тада смо радили само са студентима, и то је углавном била нека врста материјалне помоћи. Данас је то много озбиљније. Са нашим стипендистима потписујемо уговор код нотара, са јасно прецизираним обавезама обе стране. Тако младом човеку уливамо утисак озбиљности и одговорности. Циљ је да их научимо да буду вредни, али и да им улијемо поверење да знање и вештине неопходне за посао којим планирају да се баве могу да стекну и користе овде- објашњава Миленца Срећковић.

Ми градимо
своје партнере
У СЕТ-у кажу да улагањем у образовање младих, скоро родбинским однонсом према подизвођачима и запосленима, они граде своје партнере и активно учествују у стварању функционалнијег система и бољег пословног окружења.
-Има фирми са којима радимо петнаест година, оних којима смо помогли да се усмере, да утемеље свој посао. Колико нам је битно да у нашу фирму дођу радни и способни људи, толико нам је битно да такви радници постоје и у другим предузећима, без обзира да ли се ради о јавном или приватном сектору. Трудимо се да направимо систем у којем сви можемо нормално да послујемо- истиче директорка СЕТ-а, фирме у којој је вера у младост и нове технологије, жеља за систематизовањем и дељењем добре праксе, довела до оснивања новог предузећа које се бави информационим технологијама.
-Како смо расли тако смо се и дигитализовали и постали фирма која има свој пословни информациони систем. Из тога се временом развило посебно предузеће СЕТ++ које води наш син Милош. Овде је запослено 12 људи, а информациони систем који нама помаже у пословању, сада се налази и на тржишту- каже Срећковићева, и додаје:
-Ништа не можемо да градимо сами. За реализацију сваке замисли потребни су људи. Као фирма у којој је то препознато од самог почетка, у сваком тренутку се трудимо да нашим партнерима обезбедимо добре услове пословања, а нашим запосленима амбијент у којем се осећају сигурно и задовољно. Трудимо се да им створимо окружење у којем могу да се препусте свом животу и раду. У сваком тренутку смо подршка нашим запосленим и њиховим породицама, јер ми са тим људима заједно стварамо, а од ове године заједно и трошом, односно делимо добит са њима- истиче директорка СЕТ-а, која са поносом истиче да је њихова “пословна” породица у години јубилеја постало богатија за 12 беба.
Обновљена идеја донаторства
У мају 2013. предузеће СЕТ је изградило и пустило у погон фабрику бетона капацитета 60 м3 готовог производа на сат. Први произведен материјал употребљен је за изливање темеља цркве у Витојевцима. Светиње коју је још отац Миленциног мужа Живка, Момчило Срећковић имао жељу да обнови, али се у реализацији није могло даље од капеле са старим звоном.
Захваљујући ангажману Миленце и Живка на оживљавању идеје донаторства и заједништва, нова витојевачка црква је постала реалност, док је сам живот у овој сеоској заједници добио нов квалитет.
-Црква као и село има живописну историју. Протеклих десет година смо на њој систематично радили, упоредо уређујући и цело село. Решавали смо многа питања. Од комуналних проблема, преко урбанистичког плана села, пројекта цркве, грађевинске дозволе. Први бетон из наше фабрике бетона је отишао у темеље...
Међутим, оно чиме смо се руководили од самог почетка је идеја да то не буде ктиторски објекат, већ да се око њега окупи цела заједница. У селу има око 170 кућа, и сви учествују у изградњи. Сваке године се неки значајни део посла обави, а Витојевчани су још док су били само темељи ту славили Божић, а сада, кад је црква покривена, постала је место где се венчава и крштава.
Врло занимљив податак је, да је дечак који је последњи крштен у старој витојевачкој светињи која је уништена у поплави 1932, деда момка који се у новој цркви први венчао.
Такође, почетак обнове цркве као да је симболично удахнуо, нов живот селу. Пре пет година ово је било сиромашно место, са мало деце, а сада нема куће где неко није запослен, а у селу је преко четрдесеторо деце- каже Миленца Срећковић.

Миленца Срећковић је дипломирани грађевински инжењер - у области хидротехнике дипломирала је на Грађевинском факултету универзитета у Београду 1983.г., међу првима у својој генерацији, као стипендиста предузећа “Енергопројект” из Београда. У професионалној каријери руководила је радом шабачког “Водовода”, грађевинског предузећа “Тина”, а у новембру 2003. Године, са супругом Живком, основала је Предузеће за инжењеринг, консалтинг, пројектовање и изградњу “СЕТ” које данас представља регионалног лидера у овој области.
Т.Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa