Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
КАКО ДО СЕРТИФИКАТА

ОРГАНСКA ПРОИЗВОДЊA

Органска пољопривреда захтева временски период (конверзију), прелазак са конвенционалне производње на одрживе системе биљне производње, али и суштинске промене у начину размишљања. Да би неки производ понео епитет органски, мора да добије одговарајући сертификат
Органска производња постаје све популарнија грана пољопривреде у Србији, захваљујући потенцијалима који се огледају пре свега у земљишту које није контаминирано штетним материјама као и значајном броју аутохтоних сорти.
Органска пољопривреда захтева временски период (конверзију), прелазак са конвенционалне производње на одрживе системе биљне производње, али и суштинске промене у начину размишљања. Да би неки производ понео епитет органски, мора да добије одговарајући сертификат – документ којим се потврђује да је реч о производу добијеном применом методе органске производње као доказ аутентичности органског производа.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде сваке године овлашћује контролне организације и објављује списак почетком године. Контролне организације су овлашћене да издају сертификат којим се потврђује да је производ добијен у складу са законом Републике Србије.
Све контакт информације о овлашћеним контролним организацијама, осим Нациналног удружења за развој органске производње, могу се добити од представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који су задужени за област органске производње у Одсеку за органску производњу.
Следећи корак је подношење пријаве за укључивање у органску производњу. Пријава се попуњава што прецизније и тачније јер подаци из пријаве су оно што ће контролор проверавати на терену.
На основу пријаве произвођач и овлашћена контролна организација закључују уговор о вршењу контроле и сертификације у органској производњи. Том приликом се добија евиденциони број.
Након потписивања уговора а по регулисању финансијских обавеза произвођача, сертификациона кућа прави план излазака и контроле.
Дан потписивања уговора је почетак процеса конверзије. Период конверзије у биљној производњи за једногодишње биљне врсте је најмање две године пре сетве, за пашњаке и вишегодишње крмно биље, најмање две године пре коришћења као хране за животиње, а за вишегодишње биљне врсте најмање три године пре прве бербе органских производа. Период конверзије се може, уз дозволу надлежног министарства, у неким ситуацијма скратити, и то: када производне парцеле припадају подручјима која су под мерама програма из области животне средине, када су производне парцеле биле део природне или пољопривредне области и нису третиране производима који нису дозвољени у органској производњи у претходном периоду од најмање три године.
Произвођач је обавезан да примењује методе органске производње и обавештава контролну организацију сваке године о динамици производње,у року који одреди контролна организација. Потребно је да води евиденцију о производњи – евидентира податке о набавци семена или садног материјала,употреби средстава за исхрану биља и оплемењивање земљишта,средстава за заштиту биља,времена жетве, односно бербе… Пожељно је водити књигу поља прилагођену органској производњи у свим корацима у процесу производње. Добро припремљена документација помаже да се уштеди време и трошкови приликом обнављања сертификата.
Након истека периода конверзије, на основу извештаја овлашћених контролних организација о извршеним контролама и захтева произвођача, овлашћена контролна организација доноси одлуку о сертификацији и издаје сертификат да је производ произведен применом метода органске производње. Сертификат важи годину дана.
Сертификат може добити сваки регистровани органски произвођач који се бави, не само производњом, већ и откупом и прерадом, складиштењем, паковањем или продајом органских производа.
Домаћи сертификовани производ обележава се знаком „Органски производ“, националним знаком и логом овлашћене контролне организације. Прерађени сертификовани органски производи могу се обележити националним знаком уколико садрже најмање 95 % састојака пољопривредног порекла, који су произведени применом методе органске производње.
Уколико произвођач злоупотреби знак да је производ из органске производње, а нема сертификат, законски се санкционише новчаном казном у износу од 700.000 до 3.000.000 динара.
Овлашћене организације
Списак овлашћених контролних организација за обављање послова контроле и сертификације у органској производњи за 2018.годину (Објављено у „Службеном гласнику РС”, број 106/17 од 24. новембра 2017. године):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” доо Београд, Змаја од Ноћаја 11,
„ECOCERT BALKAN” доо, Београд, Главна 13М/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” доо, Суботица, Трг цара Јована Ненада 15/I,
„ECOVIVENDI” доо, Београд, Воје Вељковића 5/III,
„TMS CEE” доо, Београд, Рудничка 2.

Реч Закона
Органска производња је у потпуности контролисана производња. Регулисана је Законом о органској производњи („Службени гласник РС“,број 30/10 од 07.05.2010.год.) који је ступио на снагу 01.01.2011.године, Правилником о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.48/11“) и Правилником о изменама и допунама правилника о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.40/12“).

Циљеви
Главни циљеви у вези органске производње су: повећање површина под органском производњом, развој локалног тржишта органских производа, промоција извоза органских производа и хармонизација правног оквира који дефинише органску производњу са законодавством Европске уније.
Мастер агроекономије Мирјана Милошевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa