КАКО ДО СЕРТИФИКАТА
ОРГАНСКA ПРОИЗВОДЊA
Органска пољопривреда захтева временски период (конверзију), прелазак са конвенционалне производње на одрживе системе биљне производње, али и суштинске промене у начину размишљања. Да би неки производ понео епитет органски, мора да добије одговарајући сертификат
Органска производња постаје све популарнија грана пољопривреде у Србији, захваљујући потенцијалима који се огледају пре свега у земљишту које није контаминирано штетним материјама као и значајном броју аутохтоних сорти.
Органска пољопривреда захтева временски период (конверзију), прелазак са конвенционалне производње на одрживе системе биљне производње, али и суштинске промене у начину размишљања. Да би неки производ понео епитет органски, мора да добије одговарајући сертификат – документ којим се потврђује да је реч о производу добијеном применом методе органске производње као доказ аутентичности органског производа.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде сваке године овлашћује контролне организације и објављује списак почетком године. Контролне организације су овлашћене да издају сертификат којим се потврђује да је производ добијен у складу са законом Републике Србије.
Све контакт информације о овлашћеним контролним организацијама, осим Нациналног удружења за развој органске производње, могу се добити од представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који су задужени за област органске производње у Одсеку за органску производњу.
Следећи корак је подношење пријаве за укључивање у органску производњу. Пријава се попуњава што прецизније и тачније јер подаци из пријаве су оно што ће контролор проверавати на терену.
На основу пријаве произвођач и овлашћена контролна организација закључују уговор о вршењу контроле и сертификације у органској производњи. Том приликом се добија евиденциони број.
Након потписивања уговора а по регулисању финансијских обавеза произвођача, сертификациона кућа прави план излазака и контроле.
Дан потписивања уговора је почетак процеса конверзије. Период конверзије у биљној производњи за једногодишње биљне врсте је најмање две године пре сетве, за пашњаке и вишегодишње крмно биље, најмање две године пре коришћења као хране за животиње, а за вишегодишње биљне врсте најмање три године пре прве бербе органских производа. Период конверзије се може, уз дозволу надлежног министарства, у неким ситуацијма скратити, и то: када производне парцеле припадају подручјима која су под мерама програма из области животне средине, када су производне парцеле биле део природне или пољопривредне области и нису третиране производима који нису дозвољени у органској производњи у претходном периоду од најмање три године.
Произвођач је обавезан да примењује методе органске производње и обавештава контролну организацију сваке године о динамици производње,у року који одреди контролна организација. Потребно је да води евиденцију о производњи – евидентира податке о набавци семена или садног материјала,употреби средстава за исхрану биља и оплемењивање земљишта,средстава за заштиту биља,времена жетве, односно бербе… Пожељно је водити књигу поља прилагођену органској производњи у свим корацима у процесу производње. Добро припремљена документација помаже да се уштеди време и трошкови приликом обнављања сертификата.
Након истека периода конверзије, на основу извештаја овлашћених контролних организација о извршеним контролама и захтева произвођача, овлашћена контролна организација доноси одлуку о сертификацији и издаје сертификат да је производ произведен применом метода органске производње. Сертификат важи годину дана.
Сертификат може добити сваки регистровани органски произвођач који се бави, не само производњом, већ и откупом и прерадом, складиштењем, паковањем или продајом органских производа.
Домаћи сертификовани производ обележава се знаком „Органски производ“, националним знаком и логом овлашћене контролне организације. Прерађени сертификовани органски производи могу се обележити националним знаком уколико садрже најмање 95 % састојака пољопривредног порекла, који су произведени применом методе органске производње.
Уколико произвођач злоупотреби знак да је производ из органске производње, а нема сертификат, законски се санкционише новчаном казном у износу од 700.000 до 3.000.000 динара.
Овлашћене организације
Списак овлашћених контролних организација за обављање послова контроле и сертификације у органској производњи за 2018.годину (Објављено у „Службеном гласнику РС”, број 106/17 од 24. новембра 2017. године):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” доо Београд, Змаја од Ноћаја 11,
„ECOCERT BALKAN” доо, Београд, Главна 13М/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” доо, Суботица, Трг цара Јована Ненада 15/I,
„ECOVIVENDI” доо, Београд, Воје Вељковића 5/III,
„TMS CEE” доо, Београд, Рудничка 2.
Реч Закона
Органска производња је у потпуности контролисана производња. Регулисана је Законом о органској производњи („Службени гласник РС“,број 30/10 од 07.05.2010.год.) који је ступио на снагу 01.01.2011.године, Правилником о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.48/11“) и Правилником о изменама и допунама правилника о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.40/12“).
Циљеви
Главни циљеви у вези органске производње су: повећање површина под органском производњом, развој локалног тржишта органских производа, промоција извоза органских производа и хармонизација правног оквира који дефинише органску производњу са законодавством Европске уније.
Органска пољопривреда захтева временски период (конверзију), прелазак са конвенционалне производње на одрживе системе биљне производње, али и суштинске промене у начину размишљања. Да би неки производ понео епитет органски, мора да добије одговарајући сертификат – документ којим се потврђује да је реч о производу добијеном применом методе органске производње као доказ аутентичности органског производа.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде сваке године овлашћује контролне организације и објављује списак почетком године. Контролне организације су овлашћене да издају сертификат којим се потврђује да је производ добијен у складу са законом Републике Србије.
Све контакт информације о овлашћеним контролним организацијама, осим Нациналног удружења за развој органске производње, могу се добити од представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који су задужени за област органске производње у Одсеку за органску производњу.
Следећи корак је подношење пријаве за укључивање у органску производњу. Пријава се попуњава што прецизније и тачније јер подаци из пријаве су оно што ће контролор проверавати на терену.
На основу пријаве произвођач и овлашћена контролна организација закључују уговор о вршењу контроле и сертификације у органској производњи. Том приликом се добија евиденциони број.
Након потписивања уговора а по регулисању финансијских обавеза произвођача, сертификациона кућа прави план излазака и контроле.
Дан потписивања уговора је почетак процеса конверзије. Период конверзије у биљној производњи за једногодишње биљне врсте је најмање две године пре сетве, за пашњаке и вишегодишње крмно биље, најмање две године пре коришћења као хране за животиње, а за вишегодишње биљне врсте најмање три године пре прве бербе органских производа. Период конверзије се може, уз дозволу надлежног министарства, у неким ситуацијма скратити, и то: када производне парцеле припадају подручјима која су под мерама програма из области животне средине, када су производне парцеле биле део природне или пољопривредне области и нису третиране производима који нису дозвољени у органској производњи у претходном периоду од најмање три године.
Произвођач је обавезан да примењује методе органске производње и обавештава контролну организацију сваке године о динамици производње,у року који одреди контролна организација. Потребно је да води евиденцију о производњи – евидентира податке о набавци семена или садног материјала,употреби средстава за исхрану биља и оплемењивање земљишта,средстава за заштиту биља,времена жетве, односно бербе… Пожељно је водити књигу поља прилагођену органској производњи у свим корацима у процесу производње. Добро припремљена документација помаже да се уштеди време и трошкови приликом обнављања сертификата.
Након истека периода конверзије, на основу извештаја овлашћених контролних организација о извршеним контролама и захтева произвођача, овлашћена контролна организација доноси одлуку о сертификацији и издаје сертификат да је производ произведен применом метода органске производње. Сертификат важи годину дана.
Сертификат може добити сваки регистровани органски произвођач који се бави, не само производњом, већ и откупом и прерадом, складиштењем, паковањем или продајом органских производа.
Домаћи сертификовани производ обележава се знаком „Органски производ“, националним знаком и логом овлашћене контролне организације. Прерађени сертификовани органски производи могу се обележити националним знаком уколико садрже најмање 95 % састојака пољопривредног порекла, који су произведени применом методе органске производње.
Уколико произвођач злоупотреби знак да је производ из органске производње, а нема сертификат, законски се санкционише новчаном казном у износу од 700.000 до 3.000.000 динара.
Списак овлашћених контролних организација за обављање послова контроле и сертификације у органској производњи за 2018.годину (Објављено у „Службеном гласнику РС”, број 106/17 од 24. новембра 2017. године):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” доо Београд, Змаја од Ноћаја 11,
„ECOCERT BALKAN” доо, Београд, Главна 13М/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” доо, Суботица, Трг цара Јована Ненада 15/I,
„ECOVIVENDI” доо, Београд, Воје Вељковића 5/III,
„TMS CEE” доо, Београд, Рудничка 2.
Органска производња је у потпуности контролисана производња. Регулисана је Законом о органској производњи („Службени гласник РС“,број 30/10 од 07.05.2010.год.) који је ступио на снагу 01.01.2011.године, Правилником о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.48/11“) и Правилником о изменама и допунама правилника о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС бр.40/12“).
Главни циљеви у вези органске производње су: повећање површина под органском производњом, развој локалног тржишта органских производа, промоција извоза органских производа и хармонизација правног оквира који дефинише органску производњу са законодавством Европске уније.
Мастер агроекономије Мирјана Милошевић
Најновији број
25. април 2024.