Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Кривина у огледалу

Лицемерно, прљаво покварено

Ако је Скупштина Србије огледало народа, онда смо у великом проблему. Парламент Србије никада није било веће ругло него ових дана. Толико увреда, непримереног понашања, некултуре, није виђено у новијој историји Србије.
Са једне стране имамо власт, огромну већину, неспремну да чује било какву критику, а са друге стране танку и неснађену опозицију која нема начина да се супротстави свим могућим репресивним мерама у парламенту.
Српска власт у Скупштини је једина власт на свету, колико нам је познато, која опструише рад највишег државног дома. Спречава било какву дискусију у Скупштини, уводи репресију каква до сада није виђена према посланицима. Одговор опозиције је такав да сада она омета посланике власти.
Посланици СНС су на сет предложених закона у парламенту, укључујући и буџет, предали словом и бројем 520 амандмана. Непотребно је рећи да су ти амандмани потпуно бесмислени, јер служе само да се искористи време предвиђено за дискусију. На тај начин и оно мало времена које припадне опозиционим посланицима не могу да искористе, јер њихови амандмани не могу да дођу на ред. Што је најсмешније, напредњаци образложе свој амандман, а на дан за гласање од свих амандмана одустану. Лицемерно, прљаво, покварено.
Сви се сећамо почетака вишестраначја у Србији. Опозиција је увек трагала за неком врстом опструкције, а власт је, како која, пуштала или се супротстављала. Никада нико није покушао у овој мери да опозицију у Скупштини угуши. Оно што је још и најгоре је чињеница да власт оптужује опозицију да је крива за стање у парламенту. Немогуће је да опозиција буде та која је одговорна, власт је та која има моћ над парламентом. Најгора од све деце, свакако је Маја Гојковић. Она је сада себи узела за право да сваку реакцију посланика мањине у парламенту обрачунава у време које посланичке групе имају за расправу. Не дао Бог да у њеном присуству неко спомене Прворођеног. Она је прва на бранику његовог лика и дела.
Опозиција, дакле, не може да предлаже амандмане, не може да реагује на повреде посланика, нема право да реплицира. Ево једног примера. Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС, добио је реч на основу захтева да образложи амандман на члан први предлога закона о регистрима. Да ли је сувишно рећи да Мартиновић није ниједну једину реч посветио том амандману него је рекао да „сви они који тврде да Александар Вучић стоји иза убиства Оливера Ивановића раде за Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, њихова су пешадија и издајници српског народа“. Отишао је корак даље и именовао посланике опозиције као официре косовске војске. После његовог излагања, и заслуженог аплауза, председавајући није дао реч опозицији која је тражила повреду пословника, јер Мартиновић није говорио о теми за коју је добио реч, нити су прозвани посланици имали право да му реплицирају.
А, онда се здраворазумско биће запита, шта би тек та опозиција била да се виђа са Тачијем, рукује, разговара по разним светским престоницама? Како би је Мартиновић назвао да је она, та опозиција, гласала за избор Кадрија Весељија за председника СКупштине Косова? Или замислите да су представници српске опозиције гласали за владу Харадинаја, па им ни то није било доста и онда су постали и министри у кабинету озлоглашеног Рамуша.
Ви сте, драга браћо и сестре напредњаци, пристали да се у српским општинама гласа по косовским законима, по законима непризнате државе Косово. Сви ти прваци Српске листе, градоначелници, председници општина, министри и други чланови кабинета, изабрани су на те функције по косовским законима. За време „жутих“, локалне самоуправе су власт добијале на српским изборима, колико се сећам. Ви сте, поштовани напредњаци, подржали избор руководства Скупштине Косово, имате и потпредседника, као и владу Косова у којој и даље седе министри са Српске листе. Харадинајева влада још није пала иако су ваши представници, наводно, поднели оставке. И после свега тога ви тврдите да је неко други издајник и пешадија косовске војске.
Има у Шапцу једна дивна народна умотворина која ми је увек на памети када год је ситуација таква да се неко понаша неодговорно, простачки, примитивно и покварено. Та реченица гласи - Све ће ово, једном јуче бити. Покушајте само себе да замислите шта ће бити са вама, са СНС, са Прворођеним, када на изборима буду смењени. И јачи и моћнији од вас су мислили да сте вечни. Нисте.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa