Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Самосталнији живот  особа са инвалидитетом
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА ПЕРСОНАЛНИМ АСИСТЕНТИМА

Самосталнији живот особа са инвалидитетом

Пројектом ће се обезбедити подршка самосталном животу за пет особа, односно ангажовано је пет персоналних асистената који су одабрани са евиденције Националне службе за запошљавање
Светски дан особа се инвалидитетом обележава се 3. децембра. Тим поводом у просторијама Удружења параплегичара Мачванског округа први пут су потписани уговори за пружање нове услуге социјалне заштите, персоналне асистенције за особе са инвалидитетом.
Програм код нас реализују Центар за самостални живот особа са инвалидитетом са Удружењем параплегичара Мачванског округа и Међуопштинском организацијом слепих Шапца. Овај пројекат финансира ЕУ, а спроводи га програм УН за развој.
Пројектом ће се обезбедити подршка самосталном животу за пет особа, односно ангажовано је пет персоналних асистената који су одабрани са евиденције Националне службе за запошљавање.
-Захваљујући Центру за самостални живот особа са инвалидитетом и са нашим партнерима Севезом слепих и слабовидих Шапца, конкурисали смо са овим пројектом код UNDP, прошли и сада пилотирамо ту услугу. Пет незапослених лица добило је посао персоналног асистента. То ће пружити значајан допринос побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом, али ће имати и друштвени допринос јер је услуга персоналне асистенције намењена радно активним и активним особама са инвалидитетом које дају допринос друштву, рекао је Славиша Савић секретар Удружења параплегичара Мачванског округа и додао да ће сада особе са инвалидитетом моћи да креирају своје време на начин на који желе што до сада није било могуће.
Асистенција представља практичну помоћ у свакодневним активностима коју обучени асистент пружа особи са инвалидитетом.
-Видим ово као друштвено корисни рад. Добро је и за кориснике и за асистенте да се ова услуга развије. Особама са инвалидитетом је потребно друштвено укључивање и осамостаљивање за самосталне функционисање, а персонални асистенти ће нам помоћи да то остваримо, рекао је Петар Радосављевић, корисник услуге.
Један од пет персоналних асистената је Миланка Опачић која са средњом Медицинском школом никада није могла да нађе посао у струци. Већ има искуства у раду са особама са инвалидитетом.
-Радила сам и пре неколико година у удружењу параплегичара. Недавно су ме позвали са “Бироа”. Урадила сам психотест, после ког сам позвана на обуку, након које је био тест знања који сам положила. Мој корисник је Ђурђица Ковачевић. Срећна сам што сам почела да радим после толико година, рекла је Миланка Опачић и истакла да на овај начин жели да помогне другима, али и себи у смислу бољег живота и егзистенције.
Момчило Станојевић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом наводи да је овај пројекат осмишљен да ојача локална удружења која окупљају особе са инвалидитетом и да их упути како да самостално живе уз помоћ персоналног асистента. Истакао је да је овај програм база за самостални живот особа са инвалидитетом.
-Особа са инвалидитетом треба да препозна своје потребе, начин на који да их задовољи и да изаберу онога ко ће им то омогућити. Када не излазе, када се не појављују они иако су у локалној заједници, заправо живе поред ње. Пројекат има за циљ да оснажи те људе, да схвате да могу много више, рекао је Станојевић.
Како је објаснио Станојевић, када је усвојен Закон о социјалној заштити, на иницијативу Центра као једна од важних услуга препозната је услуга самосталног живота и држава је почела да је подржава. Нада се да ће пројекат препознати и локална самоуправа и да ће наставити да га финансира и после маја, до када је предвиђено да траје.
-Идеја је да особе са инвалидитетом саме себи изаберу персоналног асистента који ће им пружити помоћ око онога што они не могу да обаве самостално, да им помогну да изађу из својих кућа, школују се, запосле и обављају друге активности. Пројекат је осмишљен тако да се прво обуче персонални асистенти и корисници. Корисници да препознају своје потребе, а персонални асистенти да знају шта да очекују од корисника. Асистенте ће корисници наставити да обучавају према својим потреба и ништа није прописано унапред него то диктира живот, објаснио је Станојевић.
Сумирање резултата
Дан особа са инвалидитетом у Удружењу параплегичара обележили су са члановима и пријатељима. Сумирани су резултати и прављени планови.
-Иако ова година није календарски завршена до краја имаћемо још активности до Нове године, на овај дан радимо ретроспективу онога што је урађено. Желели смо да видимо шта из одређених разлога нисмо успели да реализујемо и да направимо планове за следећу годину. Урађено је јако много с обзиром на финансијска средства која смо имали, рекао је Славиша Савић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa