Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
У корак са потребама привреде
ОТВОРЕН ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ

У корак са потребама привреде

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао да Тренинг центар треба да омогући грађанима Шапца да стекну неке нове вештине, захваљујући којима ће моћи да зарађују више новца. “Ово је тек почетак и Центар ће се развијати у корак са привредом, а из контаката са привредом ћемо видети и које ће се обуке овде организовати”, рекао је Немања Пајић председник Скупштине града и председник Савета за запошљавање
Тренинг центар намењен професионалном оспособљавању незапослених свечано је отворен у петак на Летњиковцу. Настао је као идеја Локалног савета зa запошљавање, у оквиру пројекта SEED step II – Подршка развоју образовања и запошљавања. Пројекат финансирају Аустријска развојна агенција и организација Volkshilfe Solidaritet из Беча.
За радове и набавку опреме за едукацију уложено је 42.000 евра из пројекта SEED step II. Италијанска фирма „Пасубио“ опремила је једну радионицу машинама за обраду коже у вредности 7.500 евра.
Отварању Тренинг центра су присуствовали поред представника Града Шапца и представника партнера на пројекту и амбасадор Аустрије Николасус Лутероти и Белгије Конрад Адам.

Шабац за пример
другима
Кристина Гампер из организације Volkshilfe Solidaritet похвалила је град Шабац за уложене напоре да би се партнерство реализовало.
-После неколико година виде се конкретни резултати свега на чему се у претходном периоду радило. Овај Центар је идеално место за све који ће га користити и бити у прилици да заврше различите тренинге и обуке да би лакше нашли посао. Надам се да ће ово место бити прави светионик, односно пример како овако нешто може да заживи, а да ће Шабац бити пример другим градовима. Радујем се будућој сарадњи због дивне комуникације са локалном самоуправом. Посебно смо захвални компанијама „Пасубио“ и „Монди“ које су допринеле стварању Центра, а и даље ће бити укључене у његов рад, истакла је Кристина Гампер.
Компаније „Монди“ и „Пасубио“ активно су биле укључене у реализацију и отварање Тренинг центра. „Пасубио“ у Шапцу ради нешто мање од две године. Сада имају више од 200 запослених који производе висококвалитетна седишта од коже за луксузне аутомобиле, а у плану је и проширење производње.
-Овде сам тек неколико месеци, али сам искрено импресиониран сарадњом и подршком коју имамо од града Шапца. Када сам први пут био овде у Центру нисам могао да поверујем да се овако нешто налази не само у Шапцу него у Србији. Будући да ми планирамо проширење производње и дуплирање броја запослених овај Центар видимо као одличан извор онога што ће наши будући запослени моћи да примене. Помоћи ће нам да унапредимо процедуру процеса запошљавања нових људи и обезбедиће нам квалитетније запослене. Управо из тог разлога одлучили смо да Центру дамо наше машине и обезбедимо стручњаке који ће обучавати младе. На овај начин многи грађани Шапца биће у могућности да унапреде своја знања, развију вештине и тиме обезбеде себи бољу будућност, рекао је Фелиће Векио из „Пасубиа“.

Нови амбасадор
први пут у Шапцу
Поред тога што су аустријске организације финансирале пројекат и њихове компаније послују на подручју Шапца. Николаус Лутероти тек је неколико месеци амбасадор Аустрије у Србији и ово му је била прва прилика да посети Шабац и разговара са представницима локалне самоуправе. Поздравио је блиску сарадњу коју Шабац има са Аустријом, посебно са покрајином Штајерском.
-Већ сам под великим утиском због свега што сам чуо о граду, између осталог и о томе колико се ради на повећању могућности за запослење. Верујем да је сарадња и развој на локалном нивоу и у оквиру општина и градова изузетно важна, јер управо локални развој даје непосредну добробит самим грађанима. Напредак на локалном нивоу уједно значи и напредак за целу земљу, али и за читав процес приступа Србије ЕУ. Подршка Аустрије Србији није само политичке природе него и веома конкретна у оквиру пројеката попут овог, рекао је аустријски амбасадор и захвалио управи града Шапца на улагању у сарадњу, за коју верује да ће бити настављена и у будућности.

Успешан тимски посао
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да Тренинг центар треба да омогући грађанима Шапца да стекну неке нове вештине, захваљујући којима ће моћи да зарађују више новца. Подвукао је да је све што се ради у Шапцу успех читавог тима.
-Не верујем да и један посао може да се уради сам, као што не верујем да све послове треба да води један човек, него верујем у тим. Жао ми је што овде са нама нису људи из нашег пријатељског града Пећи, јер ми имамо толикo да учимо једни од других и толико простора да сарађујемо добро. Ипак, драго ми је да су сви остали ту и да заједно у нашем граду покушамо да креирамо једно друштво које може да буде пример другима. Људи из бизниса треба да кажу шта је најважније за њих, да људи из струке кажу како да се тај бизнис поправи, да глумци кажу шта је добро за позориште... Ништа добро се не дешава случајно и само од себе. Иза свега стоји озбиљан рад и ако и даље наставимо тако можда можемо да личимо на ЕУ којој желимо да припадамо, рекао је градоначелник Зеленовић.
Немања Пајић председник Скупштине града и председник Савета за запошљавање, изразио је задовољство због отварања Тренинг центра и истакао да је он проистекао из потреба привреде у Шапцу.
-Овде ће се вршити обука за рад на CNC машинама за шивење и обраду коже. Ради се о обукама за конкретне послодавца, „Монди“ и „Пасубио“, а верујем да ће ово помоћи нашим суграђанима да стекну нове вештине како би лакше дошли до посла. Што је још важније, они ће својим новим вештинама бити боље плаћени. Ово је тек почетак и Центар ће се развијати у корак са привредом, а из контаката са привредом ћемо видети и које ће се обуке овде организовати, рекао је Пајић.
Град Шабац је Тренинг центар на управљање поверио Центру за стручно усавршавање.
Аустријска подршка
у конкретним пројектима
- Аустрија и Србија имају веома добре односе и то првенствено у области привреде. Аустрија спада међу највеће инвеститоре у Србији и наша предузећа су веома заинтересована да наставе рад овде. Управо из тог разлога и јесмо заинтересовани за то да пружимо подршку свим пројектима који за циљ имају побољшање запошљавања у Србији. Овакав Тренинг центар веома је важан део тог плана и управо овде у Шапцу имамо једно аустријско предузеће које је остварило блиску сарадњу са локалном самоуправом, а то је “Монди”. Ми подржавамо Србију у политичком смислу, али желимо да је подржимо и конкретним пројектима. Због тога нам је веома важно да сву нашу подршку добије и један Центар као што је овај. Већа стопа запослености, нарочито међу младима важна је за ову регију, али и за целу Србију, веома важна истакао је амбасадор Аустрије Николаус Лутероти.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa