Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
АКО СЕ ТРАНСФУЗИЈОМ ДОБИЈЕ КРВ ДРУГЕ ГРУПЕ

Последице могу бити кобне

Као и сви други облици лечења и трансфузија крви треба да се примењује само онда када је то заиста неопходно, односно када не постоји могућност подједнако ефикасног алтернативног лечења.
Постоје три главна антигена, А, Б и О, а могуће комбинације крвних група, у зависности од тога су А, Б, АБ и О.
Особе које имају О или "општу" крвну групу су "универзални даваоци", јер ову крвну групу могу да примају сви. А крвну групу могу да примају особе које имају А и АБ крвну групу. Крвну групу Б особе које имају Б и АБ крвну групу.
Али, АБ крвну групу могу да приме само особе које је имају, тако да је АБ група "универзални прималац".
Важно је напоменути и да особе са негативним Рх фактором могу примати само крв одговарајуће крвне групе са негативним Рх фактором, док особе које су Рх позитивне могу примати одговарајућу крвну групу и са негативним и са позитивним Рх фактором.
То значи д ако особа која има АБ крвну групу прими крв било које крвне групе, неће бити проблема. Ако особа која има О крвну групу прими било коју осим сопствене, велика је вероватноћа да ће доћи до велике хемолитичке трансфузијске реакције.
Уколико дође до грешке, и јави се хемолитичка трансфузијска реакција, имуни систем примаоца напада ћелије дониране крви, оне се кидају и распадају, ослобађају се врло опасна једињења и особа се озбиљно разболи. Може да дође до отказивања бубрега, а уз бројне компликације, особа упада у стање шока и умире.
Извор: Мондо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa