Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
ИЗГРАДЊА ПРЕДАХ СМЕШТАЈА ЗА ДЕЦУ СА
АУТИЗМОМ У ОДМАКЛОЈ ФАЗИ

Богдај родитељима на дар

Кућа је саграђена и сада је у фази израђивања и увођења струје. Следеће је постављање плочица, увођење грејања, кречење и опремање. Очекујемо да ће сви радови бити готови за два месеца- истакла је за “Глас Подриња” Ружица Поповић
Почетком септембра ове године положен је камељ темељац Предах смештаја за децу са аутизмом у Богосавцу. Идеја о изградњи објекта потекла од Удружења родитеља деце са аутизмом, заживела је у стварности захваљујући покретачкој енергији “Хуманог срца Шапца”, слуху епархије шабачке, помоћи донатора и подршке града. Синергија наведених, учинила је да на пола хектара црквеног плаца, данас стоји сазидана кућа од 140 квадрата, са четири спаваће собе, купатилом кухињом и терасом, коју до коначног привођења намени, према речима председнице УО Фондације “Хумано срце” Ружице Поповић, дели још два месеца.
-Кућа је саграђена и сада је у фази израђивања и увођења струје. Следеће је постављање плочица, увођење грејања, кречење и опремање. Очекујемо да ће сви радови бити готови за два месеца- истакла је за “Глас Подриња” Ружица Поповић.
Слух за проблеме родитеља деце са аутизмом “Хумано срце” показало је још пре десет година, када је под окриљем Фондације почео са радом бесплатан Дневни боравак. Како су деца расла, по наводима Поповићеве расле су и бриге родитеља, посебно је било изражено питање шта ће бити са њиховом децом када они напусте свет. Тако је временом сазрела и идеја о Смештају, у којем би они били збринути и под адекватном негом 24 часа дневно. Како би ова замисао била и реализована, председница УО “Хумано срце” обезбедила је подршку цркве, а потом је организовано и донаторско вече.
-Ти родитељи немају ни тренутка предаха. Једва се сналазе да оду код лекара, о годишњем одмору и не размишљају. Брига о оваквој деци, која нису самостална, захтева 24 сатни надзор, и због тога је Богдај потребан Шапцу. Крајњи циљ овог објекта је да ово буде место, где родитељи могу да оставе децу на пар дана, недеља, да би обавили неке своје активности које, иначе не могу- објашњава Поповићева.
Након изградње и опремања куће планирана је и изградња објекта за радну терапију и сређивање дворишта у којем ће деца моћи да се играју са домаћим животињама. Поред стручног надзора за кориснике биће обезбеђени и бесплатни оброци.
T.T.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa