Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
НОВИ ПРАВИЛНИК О КВАЛИТЕТУ СИРОВОГ МЛЕКА

ПРВЕНСТВЕНО КВАЛИТЕТ

По речима нашег министра пољопривреде плаћање премије за млеко по квалитету би требало да се примењује од средине следеће године, а најкасније од 1. јануара 2020. године
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде крајем 2017. године објавило је Правилник о квалитету сировог млека. По речима нашег министра пољопривреде плаћање премије за млеко по квалитету би требало да се примењује од средине следеће године, а најкасније од 1. јануара 2020. године. За то се стекао главни услов, а то је акредитација независне лабораторије за испитивање квалитета млека. По правилнику млеко се сврстава у три класе у зависности од укупног броја микроорганизама и броја соматских ћелија. За све три класе услов за број соматских ћелија је исти и то до 400.000. Што се тиче броја микроорганизама за прву класу је до 100.000, за другу од 100.001 до 400.000 и за трећу преко 400.000. Сирово млеко које не испуњава било који од наведених критеријума налази се ван класе. Да ли ће се такво млеко уопште откупљивати и по којим ценама видећемо.
Пажња пољопривредних произвођача, сировинских сектора млекара и нас саветодаваца и даље треба да буде усмерена ка спречавању проблема уместо на решавању проблема након што се проблем догоди. Квалитет сировог млека зависи пре свега здравља вимена, исхране, услова држања, технологије муже, хигијене стаја, опреме и уређаја за мужу.
Уколико се сви препоручени поступци пре, током и после муже, као и при манипулацији са млеком буду примењивали, наши пољопривредни произвођачи не треба да се плаше за квалитет свог сировог млека.
Сви произвођачи млека који имају проблема са квалитетом млека нека нам се обрате и ми ћемо им пружити бесплатну комплетну саветодавну помоћ.
саветодавац Марина Гачић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa