Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
ВЕК ОД ПОБЕДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ
Трибина

ВЕК ОД ПОБЕДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Удружење грађана “Церски марш” , у сарадњи са Удружењем “Краљевина Србија”, организовало је у понедељак 17. децембра године јавно предавање посвећено стогодишњици победе у Првом светском рату. Гост предавач био је професор др Чедомир Антић, а домаћини су били председник УГ “Церски марш” Божидар Катић и председник шабачког одбора удружења “Краљевина Србија” Милан Станковић.
Захваљујући се суграђанима који су по изузетно хладној вечири одвојили своје време да разговарају о делу наше истојрије који је “најтрагичнији, али и најславнији” организатори су истакли да је и ово један од видова борбе ових удружења против “културе заборава”. Једне од, како кажу, изражених карактерних црта и истовремено највећег проблема нашег народа.
- За завршетак ове године, године великог јубилеја, одабрана је баш ова тема, сам крај Великог рата и формирање Краљевине СХС, као одреднице судбине нашег народа у ХХ веку. Ми данас желимо да осветлимо тај период наше историје када је из пепела васкрсла Србија и њена славна војска донела победу савезницима и слободу Словенским народима Аустро Угарске монархије. Али и онај део који се тиче формирања државе Јужних Словена и погубности југословенске идеје за наш народ и нашу државу” - рекао је отварајући скуп Божидар Катић. У истом тону наставио и је Милан Станковић из УГ “Краљевина Србија” који је наше суграђане подсетио на страдање нашег града, Мачве, Подриња и Поцерине. Шабац је “преполовљен” град, спаљен и срушен, дочекао слободу. И то није био последњи пут. Као лоши ђаци, склони смо да заборављамо своју прошлост, и то незнање нас превише често кошта много више но што би требало. О временима славе, туге, највећег страдања и највиших подвига – о Великом рату разговараћемо вечерас и имамо за то најбољег госта који се може наћи на овим просторима.
Нешто више од сат времена трајала прича, често прекидана питањима присутних о целом току формирања Солунског фронта, успесима Српске војске и пасивности савезника, тајним преговорима, Крфском процесу, распаду наионалне коалиције, одоносима Југословенског клуба и Владе Србије, пробоју фронта и формирању СХС.
- "Било је логично да, у време када је у Првом светском рату, а пре тога у балканским ратовима, отворено питање рекомпозиције Балкана и целе Централне Европе, Србија обједини српски народ", рекао је Антић. У то време се веровало да су сва три западна јужнословенска народа - Срби, Хрвати и Словенци, који су имали неку посебност у то време, да су у ствари, племена једног народа који ће добитком заједничке државе постати једна нација, наводи Антић. "То је било уверење које није постојало само на Балкану, било је логично да буде створена једна велика држава", додао је он. "Треба рећи да је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца донела велика добра, не само српском народу који се ујединио, дугорочно то није било добро, али се у прво време чинило да јесте, већ и другим народима и она се показала као инкубатор нације", каже Антић.
Историчар Антић каже да није било много шанси да та краљевина буде дуговечна.
- "1. децембра Краљевина Србија је, као држава која је у своје предратне границе ујединила и Црну Гору и Војводину и две трећине срезова у Босни, створила највећу јужнословенску државу у историји", каже Антић. "Србија је тиме, пошто је уложила своју државност, постала европска држава која је у највећој мери увећала своју територију у 19. и 20. веку. Ако не треба да се тог дана сећамо са срећом, јер знамо шта се после догодило, треба да се сећамо са сетом зато што је на олтар те државе пало око два и по милиона жртава", рекао је Антић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa