Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
На клик од хорора
ПРЕДАВАЊЕ У ЦСУ О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

На клик од хорора

„Деца су на примерима који су се заиста десили, и то у овом крају Србије, имала прилику да извуку поуке. Ми генерално као нација имамо проблем. Мислимо да смо најпаметнији, да све знамо и идемо логиком да се то неће десити нама“
Ученици виших разреда из осам шабачких основних школа у четвртак су у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу имали предавање на тему Безбедности деце на интернету. Предавање је одржала Катарина Јонев, аналитичар политика сајбер безбедности и едукатор на тему заштите деце и младих на интернету.
На стварним примерима из живота деци је сликовито приказала са каквим се све опасностима могу сусрести уколико се небезбедно понашају на интернету. Предавање је пратила и видео презентација ситуација које су се дешавале негде у свету, али и у нашој непосредној близини.
-Деца су на примерима који су се заиста десили, и то у овом крају Србије, имала прилику да извуку поуке. Ми генерално као нација имамо проблем. Мислимо да смо најпаметнији, да све знамо и идемо логиком да се то неће десити нама. Велики је проблем што и ми старији тако размишљамо, а онда то сервирамо и деци. Моје је да их уплашим, не да им објашњавам да је интернет добра и дивна ствар, што и јесте, али само ако се користи правилно, истакла је Катарина Јонев.
Деца овог узраста највише користе друштвене мреже. Током предавања су могли да науче како је несмотреност на Фејсбуку или Инстаграму њихове вршњаке скупо коштала. Видели су примере где од наизглед безазлене комуникације са непознатим особама на друштвеним мрежама долази до уцена, изнуда, покушаја киднаповања, па и продаје у бело робље. Такође, чули су и да не требају да верују свему што прочитају на интернету јер им се може дестити да нпр. остану без косе или завшре у ургентном центру због непроверених савета популарних блогерки. Ученици су активно учествовали и износили своја мишљења и ставове о свим темама.
-Све ми је било интересантно. Имамо око 950 пријатеља на Фејсбуку и не познајем их све лично, али комуницирам само са онима које знам. Нисам се ни до сада понашала небезбедно, а сада ћу бити још опрезнија. Познајем неке девојчице које су имала лоша искуства не интернету и не желим да се то деси и мени, рекла је Јована Галић, ђак седмог разреда ОШ „Николај Велимировић“ након предавања.
Пре Шапца Катарина је одржала 29 предавања у Лозници. Деца реагују одлично, али и наставници који их доведу.
Катарина сматра да је срж проблема у друштву генерално и да одатле и треба кренути са решавањем проблема.
-Ми смо као друштво дозволили једном детету које је шести разред да има 1.800 пратилаца на Инстаграму и да женско дете мисли да је то у реду. То није изолован пример. Такве деце је све више. Пласира се да сте успешни, талентовани, популарни, ако имате велики број пратилаца или лајкова на фотогафијама. То је заправо један од начина да дете себе доведе у јако опасан положај. Сајбер простор је, нажалост, постао место за јако зле и чудне људе, који имају чак и психичих проблема. Морамо сви као друштво, и медији, и наставници, и здравствени радници, али и родитељи, да се укључимо у битку и да правилном едукацијом децу усмеримо на прави пут и како да користно употребљавају друштвене мреже, навела је Катарина Јонев.
Последњих дана медији су извештавали о неколико случајева уцена у којима су жртве биле девојчице од 13 до 15 година које су своје обнажене фотографије слале познатим или непознатим мушкарцима. Катарина каже да су се у медијима појавили појединачни случајеви, али да је, нажалост, тога веома много.
-То што су ти дечаци радили је најгоре зло које су могли нанети једном женском бићу и не желим ниједног тренутка да их правдам. Међутим, оно што мене плаши је да је постао тренд да девојчице од 12, 13, 14 година својевољно шаљу фотографије без трунке одеће на себи. Разлог могу бити хормони, мањак самопуздања, жеља да се некоме докажу, да се неко заљуби у њих... Једноставно, намећу им се погрешни узори, сматра Катарина.
М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa