Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
Појава азијских бубамара

Наранџасте прождрљивице

Честе притужбе грађана се забележене у нашој служби. У сунчаним јесењим данима, масовне појаве азијских бубамара су примећене на фасадама кућа са тенденцијом улажења у објекте.
Тренутна масовна појава азијских бубамара нас је обавезала да грађане информишемо о датој врсти.
Азијска бубамара (Harmonia axuridis Pallas) је типична по изгледу и не разликује се пуно од осталих врста бубамара. Почетком 80-их година XX века званично је унета у САД, као биолошки агенс у борби против биљних ваши. Брзо се аклиматизовала и постала доминантна бубамара у новој средини. После 20 година брзо се раширила по САД, Канади, Јужној Америци, Европи. . . Код нас је први пут забележена 2008. године на територији Националног парка Фрушка Гора.
У јесен када јој нестане хране добија нагон за ројењем. Кад видите једну, будите сигурни да следи још много њих јер одрасле јединке испуштају феромон који привлачи остале бубе и тако у роју траже одговарајуће место за хибернацију(презимљавање).
По начину ражмножавања, врста H. axuridis има потпуни циклус развића, пролази кроз стадијуме јајета, четри ларвена ступња, препупа, пупа и имаго. Просечан број генерација је 2, али у повољним климатским условима може да развије и до 4 генерације годишње. Дужина живота зависи од услова средине, али према подацима из литературе 15-20% популације живи и до 3 године.
У погледу исхране, хране се лисним вашима и штитастим вашима, ларвама предатора. Врло су прождрљиве, дневно поједу и до 600 ваши. Захваљујући свом огромном апетиту ларва азијске врсте бубамаре појешће за 4-5 недеља десет пута више хране но што је сама тешка.
Такође су и фитофагне, праве штете на зрелим плодовима воћа. Због изражених инвазивних особина потискује друге врсте предатора на путу у потрази за храном.
Кад је бубамара у опасности брани се испуштањем хемолимфе из ножних зглобова. Због садржаја кокоцинелина одбија већину птица и мрава. Кад их нађете у кући, не би их требало убијати механичким путем, препорука је да се избришу лагано метлом или усисивачем да не би дошло до прљање зидова и испуштање непријатног мириса.
Ова врста за сада не преставља економски значајну штеточину. Корисност ових инсеката се огледа у смањењу популације лисних ваши. Светски стручњаци раде на проналажењу начина да контролишу популацију азијских бубамара истражујући потенцијалне природне непријатеље, који би смањили бројност. Отпорне су на биљне болести и паразите. Проучавање њене биоекологије у климатским условима наше земље тек предстоји.

Дипл. инг Слободан Гошић саветодавац за заштиту биља

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa