Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
Век пријатељства
ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР У ШАПЦУ

Век пријатељства

“Са градоначелником смо разговарали о економској сарадњи, али и културној. Имамо многе идеје везане за будућност, на економском и културном плану, као и када је у питању учење француског језика у Шапцу”- рекао је амбасадор Мондолини. Градоначелник Зеленовић је истакао да се у Шапцу гаје посебна осећања према франсуској држави, а да је Ратни крст и на грбу града Шапца, што говори о снажној вези између Шапца и Француске
Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини у уторак је посетио Шабац. Пријем за амбасадора у Градској кући су уприличили градоначелник шапца Небојша Зеленовић, заменик градоначелника Душан Костадиновић и председник Скупштине града Немања Пајић. Том приликом разговарано је о сарадњи која већ постоји између Шапца и Француске, а представљени су и потенцијали града, како би се у будућности сарадња развијала и у другим правцима.

Јачање старих и стварање нових веза
Амбасадор Мондолини био је први пут у Шапцу, а овај дан био је богат садржајима који су француску културу приближили Шапчанима и подсетили на вековно пријатељство два народа.
-Шабац је веома леп и динамичан град у ком постоји жеља за развијањем културе и воља за сарадњом, а посебно са Француском. Обележавамо прошлост која нас спаја, али желимо и да заједно радимо на будућности. Са градоначелником смо разговарали о економској сарадњи, али и културној. Имамо многе идеје везане за будућност, на економском и културном плану, као и када је у питању учење француског језика у Шапцу. Веома сам оптимистичан по питању наше сарадње. Срећан сам што се налазим у граду који негује исте вредности као и Француска, рекао је амбасадор Мондолини.
Градоначелник Зеленовић је изразио задовољство због још једне у низу посете амбасадора из земаља ЕУ које дају подршку Шапцу у важним темама. Са Фредериком Мондолинијем се разговарало о економији, култури, али и политици.
-Било нам је важно да амбасадору представимо све што Шабац има и поседује и да га упознамо са плановима за будућност. Отворили смо важне економске теме о могућности инвестирања француских компанија у Шабац, као и о могућности да продубимо нашу, и до сада богату, културну сарадњу. Амбасадор је био спреман и да чује и које су то важне политичке теме, рекао је градоначелник Зеленовић.

Шабац и Париз и Верден
Пријатељство Србије и Француске најјаче је било у Првом светском рату. Шабац, који је изгубио половину становништва у овом рату назван је и српским Верденом, по француском граду који представља симбол отпора и страдања. Шабац је због херојства од Француске добио и орден Ратни крст.
-Ове године је 100. годишњица завршетка Првог светског рата и Француска томе придаје велики значај. Током целе године смо посећивали градове у Србији како бисмо исказали пријатељство и истакли братство по оружју које је тада исковано, рекао је Фредерик Мондолини.
Градоначелник Зеленовић је истакао да се у Шапцу гаје посебна осећања према франсуској држави, а да је Ратни крст и на грбу града Шапца, што говори о снажној вези између Шапца и Француске.
Амабасадор је отворио и изложбу “Наша историја, наша сећања” у Библиотеци шабачкој. Изложбу реализује Француски институт у Србији, а Шабац је 11. град у ком се приказује.
-Ова изложба говори о братству по оружју, али и о пријатељским везама које су се у том периоду развијале. Током Првог светског рата Србија је била посебно погођена и напаћена и Француска то зна. Имала је 1,2 милиона жртава, односно 30 одсто становништва је изгубило живот. Шабац је посебан град и по том питању. Пре рата је био “Мали Париз”, а после рата “Српски Верден”. Француска је Шапцу доделила Ратни крст да би се дао посебан значај тим жртвама. Овом изложбом одајемо почаст ратницима, херојима, али и обичним људима који су тада изградили културне, образовне, па и љубавне везе, рекао је француски амбасадор.
Модолини је подвукао два лица ове изложбе. Прво, које је везано за битке и војне подухвате и друго које је везано за обичне људе који сустворили везе из којих се развило пријатељство између Србије и Француске.
Пријатељство које
одолева искушењима
Коаутор изложбе Станислав Сретеновић историчар, научни саветник Института за савремену историју, издвојио је три сегмента ове изложбе.
-Француски институт је расписао јавни позив да се приложе породична сећања на француско-српско савезништво из Првог светског рата. То је први сегмент изложбе. Други сегмент се тиче кључних момената у сарадњи Француза и Срба у том рату. Ту има и школовања српских ђака у Француској, као и сарадња на Солунском фронту. Трећи сегмент изложбе се тиче ослобођења градова 1918. године од стране француских и српских трупа. Веома смо поносни на ову изложбу. Без обзира на успоне и падове у међународним и билатералним односима између држава, она може да се приказује у свим срединама, зато што говори о прошлости на један критички, одмерен и интиман начин, рекао је Сретеновић.
Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, истакла је да је Шабац један од најзначајнијих градова Првог светског рата, али, нажалост, и у лошем и тужном смислу, по броји жртава.
-Шабац је много пострадао и Шапчани треба да виде како су то француски и српски војници и цивили сарађивали и живели у Великом рату. Ово је изложба пријатељства. Односи француског и српског народа одолевају искушењу времена и Француска се заиста показује као истински пријатељ малог српског народа који само жели мир и слободу, рекла је Подгорац Јовановић.
Француски амбасадор је присуствовао и панел дискусији “Франкофонија у Шапцу” на којој су учесвовали проф. др Гојко Тешић, др Милица Винавер Ковић, професор француског језика и унука Станислава Винавера и Светлана Гуцонић, професор у Шабачкој гимназији. Такође је посетио и радионицу “Бирам француски” у ОШ “Вук Караџић” и истакао је да је за њих веома значајно да се француски језик учи у Шапцу.
Први и једини у Србији
Амбасадор Фрацуске Фредерико Мондолини имао је прилику да се упозна и са јединственим пројектом у Србији, непосредним одлучивањем грађана о повраћају новца од пореза на имовину.
-Амбасадору смо представили процес који смо ми први у Србији отворили, непосредно одлучивању грађана о свом новцу од пореза на имовину. Пошто је то јединствена ствар у Србији, амбасадор је био веома заинтересован да чује како тај процес изгледа и како се спроводи од почетка до краја. Имамо добар пример који можемо да понудимо и другима. Желео је да чује и различите погледе на политичку ситуацију која данас постоји у Србији и потпуно јасан став и опредељење Шапца за поштовање закона, владавине права и европску будућност Србије, навео је градоначелник Зеленовић.
М. Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa