Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
Рециклажом до нове табле
УЧЕНИЧКА АКЦИЈА У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“

Рециклажом до нове табле

Како се од чувања околине може имати и материјална корист показали су ученици ОШ „Стојан Новаковић“. Сакупљајући отпад који може да се рециклира добили су новац од ког ће купити нову таблу за једну учионици. Реализацију ове акције помогао им је ЈКП „Стари град“ чији камион је у пет одвезао трећу испоруку рециклажног отпада из школе.
-Наша наставница енглеског је желела да за свој кабинет купи нову белу таблу. Ми смо се организовали и сакупљали смо папире, пластичне флаше и лименке. Све то се носи на рециклажу, а више овог материјала значи и више новца и брже ћемо моћи да купимо таблу, каже Огњен Секулић ученик VII2 и додаје да је рециклажа претварање старих материјала у нешто ново.
Идеја о овој акције, заправо се највише развијала на часовима одељењске наставе у разреду V2. Тема модернизације учионице спонатно се спојила са причом о екологији.
-Са разредном смо разговарали о томе колико је битно да чувамо околину и рециклирамо отпад. Тада смо дошли на идеју да све што можемо рециклирамо, јер тако добијамо нешто, а бацањем не добијамо ништа, наводи Сара Јовић из V2.
Марија Васић, наставница енглеског језика, објашњава да акција траје од септембра и да је ово већ трећа тура рециклажног материјала који су скупили и верује да ће сада имати довољно новца за жељену таблу.
-Причали смо о томе као да осавременимо и побољшамо наставу и како то можемо сами да урадимо. Деца су прво предложила да сами сакупе новац, али сам им објаснила да није поента да њихови родитељи дају паре, него да видимо како можемо сами да зарадимо, каже Марија Васић.
Захваљујући мајци једног од ученика идеја је стигла и до директорке ЈКП „Стари град“ Снежане Ђокић која је са одушевљењем пристала да им ово јавно предузеће помогне. Директорка је истакла да ће за добробит свих увек подржавати овакве акције.
-Заједно радимо на заштити животне средине. Ми смо још пре две године почели сарадњу са Предшколском установом и школама. Овога пута иницијатива је кренула од школе. Дивно је видети децу која са задовољством и енергијом одвајају отпад, уче и размишљају о томе како га одложити на прави начин, а не бацити. Ово је сјајан пример како треба радити, истакла је Снежана Ђокић.
Једина ситна мањкавост ове акције је што је сав сакупљени отпад морао да буде складиштен у подрум школе због недостатка одговарајућих посуда за одлагање. Друштвено одговорне фирме и појединци могу помоћи да ова, али и друге школе у Шапцу добију контејнере за сепарацију отпада.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa