20. decembar 2018.20. dec 2018.
Na klik od horora
PREDAVANjE U CSU O BEZBEDNOSTI DECE NA INTERNETU

Na klik od horora

„Deca su na primerima koji su se zaista desili, i to u ovom kraju Srbije, imala priliku da izvuku pouke. Mi generalno kao nacija imamo problem. Mislimo da smo najpametniji, da sve znamo i idemo logikom da se to neće desiti nama“
Učenici viših razreda iz osam šabačkih osnovnih škola u četvrtak su u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu imali predavanje na temu Bezbednosti dece na internetu. Predavanje je održala Katarina Jonev, analitičar politika sajber bezbednosti i edukator na temu zaštite dece i mladih na internetu.
Na stvarnim primerima iz života deci je slikovito prikazala sa kakvim se sve opasnostima mogu susresti ukoliko se nebezbedno ponašaju na internetu. Predavanje je pratila i video prezentacija situacija koje su se dešavale negde u svetu, ali i u našoj neposrednoj blizini.
-Deca su na primerima koji su se zaista desili, i to u ovom kraju Srbije, imala priliku da izvuku pouke. Mi generalno kao nacija imamo problem. Mislimo da smo najpametniji, da sve znamo i idemo logikom da se to neće desiti nama. Veliki je problem što i mi stariji tako razmišljamo, a onda to serviramo i deci. Moje je da ih uplašim, ne da im objašnjavam da je internet dobra i divna stvar, što i jeste, ali samo ako se koristi pravilno, istakla je Katarina Jonev.
Deca ovog uzrasta najviše koriste društvene mreže. Tokom predavanja su mogli da nauče kako je nesmotrenost na Fejsbuku ili Instagramu njihove vršnjake skupo koštala. Videli su primere gde od naizgled bezazlene komunikacije sa nepoznatim osobama na društvenim mrežama dolazi do ucena, iznuda, pokušaja kidnapovanja, pa i prodaje u belo roblje. Takođe, čuli su i da ne trebaju da veruju svemu što pročitaju na internetu jer im se može destiti da npr. ostanu bez kose ili zavšre u urgentnom centru zbog neproverenih saveta popularnih blogerki. Učenici su aktivno učestvovali i iznosili svoja mišljenja i stavove o svim temama.
-Sve mi je bilo interesantno. Imamo oko 950 prijatelja na Fejsbuku i ne poznajem ih sve lično, ali komuniciram samo sa onima koje znam. Nisam se ni do sada ponašala nebezbedno, a sada ću biti još opreznija. Poznajem neke devojčice koje su imala loša iskustva ne internetu i ne želim da se to desi i meni, rekla je Jovana Galić, đak sedmog razreda OŠ „Nikolaj Velimirović“ nakon predavanja.
Pre Šapca Katarina je održala 29 predavanja u Loznici. Deca reaguju odlično, ali i nastavnici koji ih dovedu.
Katarina smatra da je srž problema u društvu generalno i da odatle i treba krenuti sa rešavanjem problema.
-Mi smo kao društvo dozvolili jednom detetu koje je šesti razred da ima 1.800 pratilaca na Instagramu i da žensko dete misli da je to u redu. To nije izolovan primer. Takve dece je sve više. Plasira se da ste uspešni, talentovani, popularni, ako imate veliki broj pratilaca ili lajkova na fotogafijama. To je zapravo jedan od načina da dete sebe dovede u jako opasan položaj. Sajber prostor je, nažalost, postao mesto za jako zle i čudne ljude, koji imaju čak i psihičih problema. Moramo svi kao društvo, i mediji, i nastavnici, i zdravstveni radnici, ali i roditelji, da se uključimo u bitku i da pravilnom edukacijom decu usmerimo na pravi put i kako da koristno upotrebljavaju društvene mreže, navela je Katarina Jonev.
Poslednjih dana mediji su izveštavali o nekoliko slučajeva ucena u kojima su žrtve bile devojčice od 13 do 15 godina koje su svoje obnažene fotografije slale poznatim ili nepoznatim muškarcima. Katarina kaže da su se u medijima pojavili pojedinačni slučajevi, ali da je, nažalost, toga veoma mnogo.
-To što su ti dečaci radili je najgore zlo koje su mogli naneti jednom ženskom biću i ne želim nijednog trenutka da ih pravdam. Međutim, ono što mene plaši je da je postao trend da devojčice od 12, 13, 14 godina svojevoljno šalju fotografije bez trunke odeće na sebi. Razlog mogu biti hormoni, manjak samopuzdanja, želja da se nekome dokažu, da se neko zaljubi u njih... Jednostavno, nameću im se pogrešni uzori, smatra Katarina.
M.Mijailović

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa