Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
КРАТКИ ФИЛМОВИ КОЦЕЉЕВАЧКИХ
СРЕДЊОШКОЛАЦА ПРИКАЗАНИ У БЕОГРАДУ

О НАРКОМАНИЈИ И РИЈАЛИТИ ПРОГРАМИМА

Филмови коцељевачких средњошколаца са темама од друштвеног значаја приказани су прошлог понедељка у Београду, на завршном догађају овогодишњег циклуса пројекта “Путујући школски биоскоп” који реализује програм “Слободна зона јуниор” уз финансијску подршку Министарства културе и информисања.
На конкурс за ову изложбу стигло је 15 радова из осам градова и општина од којих је девет ушло у ужи избор међу којима су се нашла и два филма ученика из Коцељеве, приказана на великом платну.
Економски техничари прве године Јелена Ранковић, Андријана Павловић, Александра Ивановић и Теодора Максић су кроз кратке видео радове обрадили тему “Ријалити, сан или јава”, док су се њихови вршњаци са машинског смера Душан Којић и Александар Гачић бавили темом “Наркоманија међу младима”.
Говорећи о разлозима због којих се са својим другарицама одлучила да обради тему ријалити програма и укаже на њихов погубан утицај на друштво у целини ауторка филма Јелена Ранковић је истакла да свако од нас у породици вероватно има некога ко прати овакав телевизијски садржај и утиске преноси на остале, чак и ако они не желе да их гледају. Такође, дешавања у њима су присутна и на друштвеним мрежама, у текстовима и статусима, те су, хтели ми то или не, део наше свакодневице.
–Имамо друга који је прошле године почео да гледа ријалити програме. Убрзо је почео да запоставља пријатеље и своје слободно време троши на овај начин. Он је надарен дечко који пише поезију и прозу али је просто и то запостављао. То нас је негде испровоцирало да почнемо да се бавимо овом темом. Такође, околина нас једноставно бомбардује информацијама везаним за ријалити програме чији учесници, пристигли са маргина друштва, прокламују алкохолизам, промовишу пороке и неморалност, што је за нас био довољан разлог да укажемо на озбиљне проблеме- каже ауторка кратког видео филма. Према њеним речима, ови програми су забава за милионе и на први поглед можда нису опасни. Али, како каже, то у суштини није тако.
–Некада смо имали серију “Секс и град” која је заправо променила ток друштва. У њој су приказиване четири другарице у изласку које се шминкају и облаче увек другу одећу, мењају партнере, пију и то се у великој мери пресликало на друштво. Баш такав, погубан утицај, имају и ријалити програми- закључила је ова ученица коцељевачке средње школе и додала да су у оквиру овог пројекта интервјуисали ђаке и професоре али да су на завршној пројекцији имали прилику да виде и другачије, веома занимљиве приступе.
Изради ових филмова претходила је радионица медијске писмености одржана у новембру месецу.
–Преко 20 ђака је било присутно на овој радионици. Теме су углавном биле слободне, али је било важно да буду од друштвеног значаја, нешто што они сматрају релевантним за њихову генерацију и локалну заједницу у којој живе. Дакле, морали су да одлуче шта је то што би се могло обрадити и указати на неки проблем. Филм о ријалити програмима је трајао десет, док је други проблем наркоманије међу младима приказао у три минута. И један и други су очигледно одговорили суштински на ове теме и задовољили критеријуме па су се нашли у најужем избору, међу девет филмова, приказаних на завршном догађају на великом платну- рекла је професорка Маријана Бајић. Она је додала да је ово драгоцено искуство како за саме ученике, тако и за њу и њене колеге, те да верује да је у општим школским предметима могуће на овај начин обрадити одређене теме од друштвеног значаја, додатно мотивисати ученике и иновирати саму наставу.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa