Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
ПОЧЕЛА СА РАДОМ КАНЦЕЛАРИЈА ЈАВНОГ БЕЛЕЖНИКА

ОВЕРА НА ПИСАРНИЦАМА ОТИШЛА У ИСТОРИЈУ

Пре неколико дана у Немањиној улици у Коцељеви почела је са радом канцеларија јавног бележника, надлежна за ову и општину Владимирци, баш као и судска јединица у Коцељеви
Са почетком рада јавно- бележничке канцеларије престале су овере у општинској управи и суду и све оно што су грађани раније обављали на писарницама од понедељка раде код бележника. Грађани истичу да је ово значајно за њих јер не морају да одлазе у Шабац што им штеди време и новац.
–Нормално је да је сигурно боље што смо добили канцеларију јавног бележника. Брже се ради. Довољно је само што таксу могу да уплатим одмах а не да са уплатницама идем до банке или поште па да се враћам поново у суд или општину. Очекујем да ће ово убрзати ствари и да ће бити ефикасније и сигурније- рекао је Нова Петровић, један од првих који је искористио услуге нотара.
Најчешћи послови који се обављају код јавног бележника су овере копија и овере потписа као и солемнизације промета непокретности.
–Промет непокретности јавни бележник оверава и има значајну улогу да странке буду правно сигурне у тим пословима. Посао се не своди само на чисту оверу него и на проверу да ли те непокретности нису прометоване, у каквом су правном статусу, да странкама објасни правни смисао посла, да одговори на сва потребна питања странака која их интересују јер јавни бележник не заступа ни једну странку већ је ту због свих и да свима објасни домашај конкретног правног посла који они желе да закључе, да открије праву намеру странака и да их упути на који начин то најлакше и најјефтније могу да остваре- објашњава јавни бележник Владимир Бојић и додаје да заказивање није могуће избећи због неопходности низа провера документације која претходи самом чину читања и потписивања уговора.
–То ипак изискује одређено време јер је у питању комплексан посао. И по неколико сати времена је неопходно посветити једном уговору. Између осталог, обавља се провера у правном информационом систему Републике Србије да ли случајно те непокретности које су предмет уговора нису већ раније прометоване и да ли већ постоји неки уговор од раније како би се спречила дупла продаја- истиче Бојић.
Осим тога основни суд може да повери спровођење оставинских поступака јавном бележнику што значи да ће се убудуће већина тих поступака обављати код нотара.
–Суд ће поверити предмет расправе заоставштине јавном бележнику, он ће урадити заоставштину и вратити суду предмет. На тај начин ће функционисати. Тако ће се растеретити рад судова јер ће део ванпарничних предмета поверити бележнику а он ће, пак, обзиром да нема заосталих предмета, брже и ефикасније обављати овај поступак. Суд му ове предмете поверава са роком од шест месеци али је реално очекивати да ће посао бити завршен и предмет враћен суду у краћем временском периоду- каже јавни бележник и додаје да ће се трудити да буде ефикасан и на услузи грађанима.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa