Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ

Тунел лажи

Грађани у Београду у Теразијском тунелу лепили налепнице са неиспуњеним обећањима председника Србије. Број градова и општина у којима се организују протести прешао број од 80
У Београду је организован 12. протест “Један од пет милиона” под паролом „Тунел лажи“.
Тема окупљања био је „тунел лажи због „свих лажи актуелног режима и председника Александра Вучића“, а централно место протестне руте теразијски тунел кроз који су демонстранти прошли у својој шетњи.
Окупљени на протесту „Једна од пет милиона“ су у Теразијском тунелу који су назвали „Вучићев тунел лажи“ лепили налепнице исписане обећањима председника Србије Алексадра Вучића која није испунио.
Међу налепницама којима је тунел облепљен су и изјаве Вучића попут „У предстојећим реформама пензионери неће платити ни један једини динар“, „Од Тениса очекујте 500.000 свиња до почетка 2016.године“, „О решењу за Косово говорићу крајем марта, најкасније почетком априла имаћу довољно храбрости о томе да говорим“ што је изјава из 2018. године.
Потом „Информације о убиству Оливера Ивановића објавићемо за две недеље“, „Готово свим функционерима одузећемо право да користе ротацију на службеним аутомобилима“. Испод сваке изјаве написано је „лаж“.
Занимљиво је да су, одмах по изласку протестаната из тунела, екипе Градске чистоће почеле са уклањањем тих налепница што су грађани дочекали негодовањем и звиждањем. Истог момента је путем медија блиских режиму, почела оркестрирана реакција Српске напредне странке која је осудила “напад на раднике и малте не њихов линч”. Демонстранти су једино “напали” један камион Градске чистоће тако што су и њега излепили налепницама.
Те налепнице излепљене су и на врата зграде РТС-а а испред зграде РТС-а раширен је транспарент „Тунел лажи Александра Вучића“ и упаљене бакље.
Налепинице су излепљене и испред зграде у којој је смештен РЕМ, а организатори протеста су истакли да РЕМ не ради свој посао да дозвољава да бројне телевизије са националном фреквенцијом „сипају лажи“.
Са протеста је затражена оставка министра здравља Србије Златибора Лончара због лоше ситуације у здравству и због посете председника Србије Александра Вучића и делегације у време сезоне грипа стерилном блоку на хематолошком дечијем одељењу у Институту за мајку и дете.
Психолог Жарко Требјешанин рекао је да Србији не требају нови Слободан Милошевић, ни Јосип Броз Тито.
- Ми не желимо да сјаше Курта, а узјаше Мурта. Ми једноставно нећемо да нас било ко јаше. Управо зато смо на улици што нам је дозлогрдио култ вође. Уместо култа нама је потребна једна уређена држава где постоји истинска подела власти уместо свемоћног поједница - рекао је Требјешанин.
Овог викенда број градова у којима је организован протест “Један од пет милиона” прешао број од 80. Иако је крај недеље обележило изузетно хладно време, протести су организовани од Суботице до Косова и Метохије.
Протести у сред епидемије
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је опозиција позивала људе на протесте у сезони грипа, а њему су замерили што се сликао са болесним дечаком у Институту за мајку и дете. Вучић је новинарима у Трстенику казао да је седам дана трпео нападе јер је мајка која брине о свом болесном дечаку желела да се дечак слика с њим и због тога је био крив.
- Они су кад је била сезона грипа позивали људе на протесте, а ја сам крив због једне слике са дечаком - рекао је Вучић.

Следеће недеље 100.000 налепница
Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас изјавио је да је напад на раднике Градске чистоће после протеста „Један од пет милиона“ измишљен.
Ђилас је најавио и да ће следеће суботе демонстранти излепити град са 100.000 налепница и позвао министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића и заменика градоначелника Београда Горана Весића да их „сами скидају“.
Н. K

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa