Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Подстицање грађана
Панел дебата на тему „Покретање грађанских иницијатива и петиција“

Подстицање грађана

„Асоцијација Дуга организовањем дебата има намеру да подстакне грађане да постану активни чланови своје заједнице, што је и њихова порука“
У оквиру пројекта „Када знам, могу да делујем“, финансираног од стране организација „Црта“, Асоцијација Дуга организовала је трећу панел дебату на тему „Покретање грађанских иницијатива и петиција“. Панелисти на дускусији одржаној у Синагоги били су Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива, Катарина Рувидић, одборник у Скупштини и Дејан Павловић, представник покрета „Зелени“.
-Грађанска партиципација сматра се једним од основних елемената сваког демократског друштва. Демократска друштва бирају своје представнике на изборима, али период између два изборна циклуса подразумева могућност за утицај на доношење одлука. Због тога, постоје различити инструменти попут грађанских иницијатива, петиција, организовање референдума и зборова грађана који треба да омогуће и осигурају да све оно што одлука доноси било на националном или локалном нивоу, буде грађанима потребно, истакла је Бојана Селаковић и додала да грађани треба да буду сигурни да они за које су гласали на изборима заиста и доносе одлуке у њиховом интересу.
- У Србији, култура подношења грађанских иницијатива и учешћа грађана у доношењу политиких одлука није на сјајном нивоу. Људе је кроз овакве догађаје потребно охрабрити. Треба им показати да заиста постоје добри примери широм наше земље, у којима су грађани успели својим организовањем да натерају локалне власти на мењање одлука, рекла је Селаковићева.
Модератор треће панел дебате, Игор Марсенић, члан Градског већа, истакао је задовољство умећем саговорника да осветле актуелну тему у Музеју шабачких Јевреја.
-Ово је можда била једна од најзнајнијих дебата зато што се цео циклус, отворених разговора зове „Када знам, могу да делујем“. Само оснажени грађани могу заиста да натерају систем на промене – рекао је Марсенић.
Асоцијација Дуга организовањем дебата има намеру да подстакне грађане да постану активни чланови своје заједнице, што је и њихова порука. Све теме које обрађују су од кључног значаја за наше суграђане. Њихово промовисање и приближавање, пресудно је за очување и развој демократског духа. Следећа, четврта дебата биће одржана петог марта.

К.Ј.Ђ

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa