Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
АСОЦИЈАЦИЈА СЛОБОДНИХ ОДБОРНИКА

Брана политичком криминалу СНС-а

У српској престоници је у суботу основана Асоцијација слободних одборника коју чине опозициони и независни одборници. Донета је одлука о приступању активном бојкоту и борби за интересе грађана ван институција система. Очекује се да број од 700 одборника из дана у дан расте
У суботу, 23. фебруара, у београдској Општини Стари град основана је Асоцијација слободних одборника у циљу заштите локалних самоуправа од насилног режима Српске напредне странке. Одборници су се, гарантујући спровођење Споразума са народом, обавезали на сталан дијалог са грађанима и заступање њихових интереса, заштиту независности локалних самоуправа и децентрализацију. На скупу су говорили чланови координационог тела Никола Јовановић и Дејан Чокић из Београда, Драгана Ракић из Вршца и Гордана Маринковић Савовић из Пожеге.
-Асоцијација слободних одборника ће од данас бити брана политичком криминалу СНС-а на локалу и отелотворење највеће вредности која мора да нас краси, а то је солидарност, и зато од данас, када ударе на једног од нас, ударили су на све нас, а када нападну било ког човека у било ком месту у Србији чекаће их нас пет милиона, рекао је Јовановић и додао да сматра „да је среће“ не би ни било потребе за оснивањем Асоцијације, јер би систем радио у интересу обичног човека, држава би се обрачунавала са мафијом, а председник би поштовао свој народ. Како ово у нашој земљи није случај, по запажању Јовановића, дешава се да свакога ко не мисли као они прогласе за државног непријатеља, да гуше чак и конструктивну и добронамерну критику, искључују микрофоне када се у Скупштини града Београда говори о рекордном броју мафијашких убистава у престоници и тражи неко решење.
-Одлучили су да суспендују правну државу, када погине чувар у Савамали, када настрада девојчица на пешачком прелазу, када погине беба у хелихоптеру, или када пострада невина жена на наплатној рампи. Имајући све то у виду, ја сам још и јефтино прошао. Мени је заменик градоначелника у холу Скупштине града, пред сведоцима, рекао:“Само тако настави и видећеш“, убацио ме у пар таблоида, хушкао неке активисте у Панчеву на мене, у преводу, ништа страшно, изјавио је Никола Јовановић и додао примере Вука Јеремића који је био привођен због убиства гардисте, Борка Стефановића који је ударен металном штанглом у главу, непокретне старице Маре Џанковић (90) коју су покушали да иселе из њеног стана, као примере озбиљних проблема.
Чланица представника Српског покрета Двери Гордана М. Савовић рекла је да народ није, како га је власт окарактерисала, примитиван, па да не може да разуме високу политику, већ само корбач и силу. Асоцијација је, према њеном мишљењу, прилика да народ изнесе свој став и избори се за све слободе које су му ускраћене, а да одборници на овај начин још боље штите грађанске интересе, него кад седе на „обесмишљеним скупштинским заседањима“.
-Захваљујући опозиционом раду одборника на скупштини, још пре годину дана, ми смо спречили куповину нелегалног објекта који је у власништву председнице Скупштине, њеног супруга и њеног девера, наравно, буџетским средствима. То је покренуло незадовољство грађана, а затим и протесте. Све заједно је спречило извршење ове одлуке. Дакле, одборници у својим срединама заиста могу много, нарочито сада, уједињени са грађанима.
Одборници су се сложили да је режим Александра Вучића недопустиво кршење права и слобода грађана.
-Ми дубоко верујемо да је локални економски развој могућ само ако су грађани мотивисани и непосредно укључени у рад локалних самоуправа, јер управо они најбоље познају локалне прилике, изјавила је Драгана Ракић, одборница из Вршца, упутивши потом реторско питање: да ли је ико чуо да су некада напредњаци у било ком месту у Србији питали грађане шта мисле о неком локалном проблему, и закључила да „нажалост, уместо дијалога власти и грађана, ми имамо монолог председника“. Она је навела да су притисци, уцене и претње власти са којима се они, као режимски неистомишљеници, у парламенту и ван њега сусрећу недопустиве.
Дејан Чокић изјавио је да су у склопу Споразума са народом одлучили да бојкотују рад локалног парламента „који су претворили у напредњачки ријалити шоу“.
-Све што раде напредњаци, ми ћемо објавити. Асоцијација ће бити мегафон, а они ће одговарати за сваку злоупотребу. Крећемо у ново освајање слободе, рекао је он.
Конференцији је присуствовао и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а у својој изјави истакао је да је Асоцијација настала као насушна потреба људи који заступају грађане у градовима и општинама.
-Данас је 687 одборника, из готово свих општина и градова где у овом тренутку постоји опозиција у Србији, потписало заједнички улазак у Асоцијацију. То је много више од 443 одборника који су потписали Захтев за поштену примену закона када су општине Чајетина, Параћин и Шабац ишле у Стразбур. Дакле, имамо раст броја одборника који желе да се боре против централизације у Србији, рекао је Зеленовић и нагласио да Асоцијација служи да пружи сву правну помоћ оним одборницима који је немају у овом тренутку и да им помогне да се на прави начин боре за права грађана који су за њих гласали, а истовремено и да их заштити од диктаторског режима и притисака којима су свакодневно изложени.
Одборници су се након конференције придружили грађанима на протесту „Један од пет милиона“ на Тргу Републике.
Атмосфера рада одборника на локалу
Одборници истичу да је у мањим локалним срединама изузетно тешко радити под притисцима, претњама и уценама актуелне власти.
-Суочавамо се са притисцима најразличитије врсте, почевши од тога што у већини скупштина више не постоје директни преноси на локалним телевизијама, локални медији су потпуно затворени за изјаве опозиционих одборника. У самој Скупштини смо изложени вређању од стране председавајућих, ускраћује нам се право на реплику, Српска напредна странка има све механизме на располагању да утиче на то да наш глас буде утишан, рекла је Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке и одборница у Скупштини града Вршца. На њено излагање надовезала се Гордана М. Савовић, одборница из Пожеге.
-То нису само притисци који трају на скупштинским заседањима. То је атмосфера коју ви после доживљавате свуда, на улици, у колективу. У малим срединама је врло незгодно бити опозициони одборник, јер против вас креће својеврсна хајка, изјавила је Савовићка.

Дипломатски фаул
министра Ружића
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је да ће Комитет за мониторинг Савета Европе на седници већ у априлу отворити наше питање и изразио чуђење поводом изјаве министра Ружића да се о томе није ни разговарало.
-У Србији се крше права свих локалних самоуправа, а тиме се крше и права грађана и ми смо на те повреде Закона указали. Отворили смо тему пред Саветом Европе, и ко год мисли да може да се претвара – не може; тај процес је отворен и он ће се завршити успостављањем надзора у Србији који ће се бавити поштеним изборима, рекао је Зеленовић.
Н. Марјановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa