Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Виртуелна стварност  нова реалност
СТАРТИТ ЦЕНТАР: ПРИЧА О ПУТУ ИДЕЈЕ ДО РЕАЛИЗАЦИЈЕ

Виртуелна стварност нова реалност

Стартит Центар је место где се окупљају и заједнички раде програмери, предузетници, дизајнери, али и лаици заинтересовани да уче, напредују и заједнички раде на пројектима. Првог марта биће годину дана од постојања шабачког Стартит Центра
Стартит Центри су простори за рад и догађаје настали са циљем бољег повезивања и развоја локалне технолошке заједнице. Поред других градова, Стартит Центар од прошле године имамо и у Шапцу. Стручњаци, али и почетници из области IT, корисници онлајн маркетинга, фриленсери, као и сви заинтересовани, окупљају се у просторијама Стартита.
У оквиру ове организације Шапчани могу посећивати интерактивне радионице и предавања, стварати пријатељства и научити како да покрену или унапреде неки свој пројекат.
Разговарали смо са менаџерком Стартит Центра Шабац, Уном Гемовић.
Можете ли нам приближити идеју Стартита и упознати нас чиме се то овде бавите?
-Идеја Стартита јесте да пружа заједници у којој се центар налази могућност да бесплатно добија знање и помоћ како би се људи унапређивали у одабраним областима. Сви наши садржаји су бесплатни, сви курсеви, догађаји, радионице. Ми повезујемо наше заједнице са предавачима који долазе. Предавачи могу бити и са локала, људи који су расположени да деле своје искуство или знање, некада позовемо ми њих, а некада се они јаве нама. Јуче смо имали сасвим спонтану радионицу из области маркетинга. Један наш суграђанин је дошао и био расположен да подели своје огромно искуство, пре свега као стручњак за онлајн пословање (e-commerce) који добро послује у својој области и држао је овде предавање преко два сата. За то што се могло јуче чути у Стартиту, људи дају велики новац како би чули на неком курсу. Циљ је олакшати пут до успеха некоме ко је тек почео.
Ко све може да се прикључи организацији? Коме су ова знања и прилике намењени?
-Сви који су заинтересовани да науче нешто о новој технологији су добродошли, независно од њихових година, искуства или нивоа знања. Овде се окупљају радознали људи заједничких интересовања. Радимо на томе да Центар заживи пуним капацитетом, а тренутно имамо осам coworker-a из IT сектора, веб-дизајнере, графичке дизајнере, девелопере, програмере... Организујемо радионице и за децу, имамо у плану сарадњу са школама. Шабац има квалитетне школе, интелигентне ученике и посвећене професоре и тај потенцијал би требало „погурати“. Оно што је важно да нагласим је да Стартит није отворен само за IT заједницу, то је неки општи став и предрасуда. Отворен је и за све који се баве нпр. фриленсингом, тј. раде од куће. Када радиш од куће, у почетку ти то одговара због слободе да сам себи организујеш време, међутим, после неког времена убија мотивацију, тешко ти је да се покренеш, или расипаш енергију на друге ствари које ти одвлаче пажњу од рада. Недостаје ти чак и пауза са колегама (смех). Зато је идеја coworking-а, тј. дељења заједничког радног простора, идеално решење. То нам пружа Стартит Центар. Овде нудимо простор за рад, канцеларију ако вам долазе партнери, брзи интернет, све за 47 евра месечно. Свако има свој сет кључева, стални приступ просторијама, своје ормариће, кухињу, обезбеђену кафу или чај, увек на располагању бесплатну библиотеку са стручном литературом из области предузетништва и програмирања. Не размишљају о режијама, као кад би изнајмљивали канцеларију, већ могу да се потпуно посвете послу.
Ко је подржао Вашу идеју, ко су Вам партнери?
Град Шабац је препознао квалитет и потенцијал у нашем раду и прихватио партнерство. Ако смо довољно добри да будемо партнер једном технолошком гиганту као што је Гугл, зашто не бисмо добили подршку и свог града? Гугл улаже велики новац у добре идеје и људе који раде на тим идејама, помажу им да презентују своје замисли на прави начин са циљем да успеју, улажу у знања и вештине. Конкретно, Гугл је лансирао акцелератор за Стартапе, то је Google Launcpad који на светском нивоу позива младе Стартапе у настајању који могу имати производ, али могу бити и у раној фази свог рада. Кроз тај акцелератор они стављају на располагање своје људе, најбоље стручњаке из Гугла који ће на интензиван и убрзан начин помоћи младим људима да успеју. На нивоу Србије, Стартит, као Гуглов партнер, има Стартап академију где се људи могу пријавити, па уколико испуне одређене услове, добију седмодневну интензивну обуку. Ово је сјајна и потпуно бесплатна шанса за почетнике.
Интересантно је да међу сарадницима нема пословне ни личне сујете, такмичења и зависти?
Тако је. Акценат је на заједници. Они који знају више увек су ту да помогну и посаветују неискусне. Са друге стране, почетници су жељни знања и вредно уче. Сарадња је на високом нивоу, међусобно се допуњују знања, вештине, а умрежени смо и са програмерима из других градова. Уз учење и рад, атмосфера је увек пријатна и увек има простора за добро дружење. Окупили су се људи различитих профила, али сличних интересовања и то је оно што нас повезује, заједничка жеља за напретком и развојем у свим областима IT сектора.
Са нама су и чланови организације Стартита, Саша Тршић и Ђорђе Ђорђић. Саша, можете ли нам рећи нешто више о Вашем раду, какво је Ваше искуство у Стартиту и како сте сазнали за ову организацију?
-Ја се већ 15 година бавим 3Д анимацијом, специјалним ефектима, свим областима када је реч од 3Д продукцији, области архитектуре, индустрије гејминга, постпродукције итд.Овде сам готово од оснивања, заинтересовао ме је Ђорђе, а када сам видео како је све организовано и какве капацитете пружа, придружио сам се и врло сам задовољан. Радимо пројекте који би промовисали Стартит. Предани смо у свом послу, углавном се мисли да су људи који се баве овим послом асоцијални, само седе за компјутером. Напротив, овде је врло здрава атмосфера, радимо као један организам. Контакти су јако битни, окупљени су људи различитих нивоа знања и искуства у том послу и интеракција је, заправо, најважнија.
Ђорђе, како сте Ви сазнали за Стартит, како је све почело?
-Студирао сам 3Д у Новом Саду, тамо сам видео Стартит центар и цела та прича ми се допала. У Новом Саду је испало сјајно, а овде још боље, јер је све прилагођено нашим потребама. Сада нас је петоро у канцеларији, а довео сам још двоје колега из Новог Сада. Простор има 400 квадрата, одлично је опремљен, али је проблем што мало људи зна за њега. Надам се да ће више људи у Шапцу чути за нас и доћи да нам се прикључи.
На који начин се трудите да приближите људима ову врсту рада?
-Ја сам у новембру прошле године дошао на идеју, па смо то предложили и људима из градске власти, да се оснује радионица која није замишљена као у формалном образовању да стојим и предајем, већ сам у току седам дана личним контактима са Вишом школом у Шапцу, Уметничком и Техничком школом обавио десетак разговора по сат времена где сам свакоме, један на један, објаснио шта ја то желим да направим. То је резултирало великом заинтересованошћу - од 10 људи, 8 нас је завршило процес до самог краја и реализовало моју идеју. Оно што је најважније, тих 8 људи је наставило да долази овде и са њима смо започели неке друге пројекте. Једном приликом, неки Британац је овде држао предавање, ја сам у пролазу застао и послушао га 15 минута, а сутра сам направио кампању себи на Гуглу. Хоћу да кажем да за кратко време може да се чује много корисних информација, предавања су садржајна, важна је само жеља да нешто научиш, а овде добијаш могућност. За IT није потребно улагање, а можеш да зарадиш. Почео сам из чисте радозналости, ово ми је био хоби, а сада радим аутсорсинг ка страним фирмама које ме плаћају.
Какве све примене имају апликације које правите?
Примена продукта у овом послу има несагледиве границе. Нови трендови постављају се на Западу, а један од њих су апликације Виртуелна стварност и Аугментна стварност (Virtual Reality, Augmented Reality). Ми смо сад Early Adopter-и који примењују тако нешто и то показују у Србији. Ова апликација има јаку едукативну снагу јер најбоље можеш доживети и научити нешто ако си у средишту тога. На пример, имате опцију да држите час ученицима медицинске школе, да они ставе наочаре и да виде цео процес операције. Усмериш телефон на неку површину, покренеш апликацију и видиш 3Д модел који можеш да позиционираш у просторне тачке и крећеш се или уносиш у тај простор неке појмове, које такође, можеш да разложиш на делове. Не знаш како функционише млазни мотор? Какав је састав бубрега? Све то можеш видети „уживо“. Такође, деци је овај начин интересантнији, увек ће пре изабрати да инсталирају апликацију и уче тим путем, него да слушају бескрајна предавања и прате монотоно цртање по табли. На овај начин могу се вршити и обуке радника у фабрикама на појединим машинама, можемо исти принцип едукације применити у култури, туризму, маркетингу, науци. Дакле, примене су неисцрпне.
Да ли ћемо
се отуђити?
Често чујемо констатације да су деца, а и одрасли, стално за рачунаром, или гледају у телефоне... Питали смо саговорника шта мисли о томе.
-Узмите фотографију из 1920 године, метро у Њујорку, видећете да сви гледају у новине. Наша професија зависи од рачунара. У данашње време, колико сте вешти за рачунаром често је показатељ и колико сте успешни у свом послу. Што се тиче отуђивања, сматрам да нас интернет социјализује, а не супротно. Важно је одредити сврхе у које се користи техника. То одређује да ли ћемо ми управљати њом, или она нама, одговара наш суграђанин Ђорђе.

Прикључите нам се!
Менаџерка Стартита Уна Гемовић позива све Шапчане да се прикључе Стартит породици у самом центру града, у улици Карађорђевој 27.
-Сви су добродошли, од 10 до 18 сваког радног дана могу доћи у просторије Стартита, послати мејл или нас контактирати на телефон 0603655546. Дођите да учимо, радимо и дружимо се!
Н. Марјановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa