Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Први у држави уводимо ред
ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ ФИНАНСИЈСКОГ УПРАВЉАЊА И КОНТРОЛЕ

Први у држави уводимо ред

Овим се искорењује било која врста корупције у јавним пословима, а отвара се и простор да сваки грађанин види шта се тачно дешава у било ком сегменту јавне управе у сваком тренутку. Порука за све оне који желе да се баве политиком, а не знају тачно шта то значи, као и за оне који би да мењају Србију, а не знају на који начин, ово је пут
Финанскијско управљање и контрола је законска обавеза свих локалних самоуправа и Републике Србије, а град Шабац је први који ће ово почети да примењује и у пракси. Пројекат ФУК презентован је у понедељак запосленима у Градској управи.
Како је навео градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, примена ФУК-а донеће владавину права, искорењивање корупције и јавност у свим сегментима јавне управе.
-На овај начин увешћемо ред у све јавне послове. Нама је ово важно да покажемо да је могуће у Србији увести ред. Сви који желе да се баве политиком треба да знају да је то једино на овај начин исправно и по закону. Овим се искорењује било која врста корупције у јавним пословима, а отвара се и простор да сваки грађанин види шта се тачно дешава у било ком сегменту јавне управе у сваком тренутку. Порука за све оне који желе да се баве политиком, а не знају тачно шта то значи, као и за оне који би да мењају Србију, а не знају на који начин, ово је пут. Нама је идеја да се пропишу све процедуре које постоје у овом тренутку у граду, као и њихов пут од почетка до краја, али и рокови у којим јавни послови морају да се заврше. То је обавеза добре и ефикасне управе и оно што Град Шабац ради, рекао је градоначелник Зеленовић и истакао да се сви запослени у јавној управи морају понашати ефикасно, одговорно и у складу са законом.
Слободан Илић, руководилац Радне групе за ФУК навео је да за Град ово значи знатно боље управљање финансијским средствима пореских обвезника, а убудуће стално унапређење квалитета услуга које се пружају грађанима. Такође је рекао и да ће службеници који су запослени у Градској управи добити много квалитетнији алат за обављање својих послова.
-Читав овај пројекат у својој реализацији доприноси много већој ефективности и ефикасности продуктивности рада. Постоје наговештаји Државне ревизорске институције да ће кренути у контролу ефективности и ефикасности трошења јавних средстава по јединицама локалне самоуправе, ово је директан одговор на будући рад ДРИ по градовима и општинама у Србији, навео је Слободан Илић.
Презентацији је присуствовала и Кристина Милошевић, једна од двоје опозиционих одборника у Скупштини Горњег Милановца. Истакла је да се у Шабац долази по примере добре праксе.
-Са Небојшом Зеленовићем имамо одличну сарадњу. Ми у другим градовима не треба ништа ни да измишљамо ни да размишљамо на који начин ћемо функционисати. Можемо само да применимо оно што се ради у Шапцу и да се тако ради и у другим градовима и општинама у Србији, сматра Кристина Милошевић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa