Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Развој хортикултуре
САСТАНЦИ РАДНИХ ГРУПА

Развој хортикултуре

У шабачком Тренинг центру на Летњиковцу у понедељак одржан пројекат “Откривање могућности за одрживи утицај на развој хортикултуре у прекограничном подручју”, који ће бити настављен до краја недеље. У овом пројекту Град Шабац и Средња пољопривредна школа са домом ученика су партнери са институцијама из Бродско-посавске жупаније из Хрватске, а реализација је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020
На састанку радних група одржаном у понедељак говорило се о изради плана и програма едукација за пољопривредне произвођаче из подручја кластер менаџмента, одрживој употреби пестицида, испитивању квалитета земљишта и плавој економији, те могућностима финансирања производње кроз ИПАРД програм. Ови програми биће развијени као нова услуга коју ће Одељење за пољопривреду Града Шапца као и остали партнери моћи понудити својим клијентима, произвођачима у области хортикултуре, воћа, поврћа, цвећа и лековитог биља.
Састанку је присуствовао и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
-Поред свих материјалних ствари које смо добили у овом пројекту, а то су лабораторија за Пољопривредну школу, разни аутомобили и остало неопходно за реализацију пројекта, оно што је важно је размена искустава и знања са Хрватском. Они су већ чланови Европске уније и већ имају искуства шта то треба да ураде у пољопривреди да би задовољили те стандарде и то искуство је јако битно, да бисмо знали шта је то што нас чека при прикључењу ЕУ, рекао је Пајић.
Директор Пољопривредне школе у Шапцу Предраг Савић изразио је задовољство овим пројектом и узајамном сарадњом колега двеју земаља.
-Од прошле недеље поново смо први у хортикултури, тако да се та традиција код нас наставља, па мислим да ће и колеге из Хрватске имати шта да виде и науче од нас, рекао је Савић.
Медијима се обратила и Мирела Брехелмахер из Хрватске, из Центра за развој Бродско-посавске жупаније који је водећи партнер на прекограничном пројекту.
-Овај пројекат је јако важан, с обзиром на то да се ради о преносу добре праксе и искустава. С друге стране, важно нам је и то да повежемо наш регионални биотехнолошки центар за истраживање и развој који производи безвирусне пресаднице како би на вашу школу пренио позитивна искуства везана уз испитивање квалитете тла, јер у том смислу Пољопривредна школа с домом ученика у Шапцу набавља специјализирану опрему како би могла вршити бољу едукацију својих ученика, а тиме посредно и ваших пољопривредних газдинстава како би унапредили своју пољопривредну производњу, закључила је она додајући да се радује поновном доласку у Шабац на завршну конференцију где ће сви представити своје нове услуге и производе које су развијали током овог пројекта.
Н. Марјановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa