Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Велике су теме већ исписане
ГОРАН ШУШЉИК, ГЛУМАЦ И ПРОДУЦЕНТ

Велике су теме већ исписане

После успеха који је остварио продуцирајући Корене Добрице Ћосића, Шушљик креће у серијску екранизацију Времена зла и Времена смрти од истог аутора. За разлику од Корена, који су емитовани на РТС, ова два серијала биће реализовани на Телевизији Нова С
Горан Шушљик је у глуми већ скоро 30 година. И поред бравура које су га обележиле као више него успешног глумца, Шушљик се одавно упустио и у продуцентске воде.
Продуцирао је серијску екранизацију дела Добрице Ћосића - Корени, коју смо имали прилику да недавно пратимо на програмима на Јавном сервису. Шушљик је очигледно загризао велики изазов, али не жели ту да стане и недавно је обелодањено да започиње снимање два серијала по делима истог аутора - Време зла и Време смрти. Оба серијала радиће се под његови потписом као продуцентом.
- Логично је било да после успешне сарадње на пројекту „Корени“, наставимо и даље са Радио-телевизијом Србије, али до тога није дошло. РТС није био у том тренутку заинтересован, и ја сам закуцао на врата оних за које сам помислио да их можда занима. Договорили смо се са телевизијом Нова С. У питању је вишегодишњи пројекат који ће се састојати од укупно 45 епизода. Време зла ће бити серијал од 15 епизода, а Време смрти укупно две сезоне са по 15 епизода - каже Шушљик за Глас Подриња.
Он каже да не може да интерпретира да ли је због одлуке да два нова серијала ради на Телевизији Нова С дошло и до његовог развлачења по таблоидима.
- Било је логично да се наставци Ћосићевих дела емитују на РТС, али они то нису хтели и нормално је да смо отишли на друго место - додаје Шушљик.
Говорећи ои самим делима која ће бити екранизована, наш саговорник истиче да је Време зла веома занимљиво, јер прати период између два светска рата, нарочито пред Други светски рат.
- То шта све идеологија може да учини у људским односима и животу је права драма. Идеологија може да разара биће од верујућег до издајника, а а то време је било више него узбудљиво. Да не говорим тек о књизи Време смрти која је ратна епопеја. У тој књизи има много тога о нама, на шта смо све спремни и шта се на крају може десити после, условно речено, победе, а у ствари велике трагедије - напомиње наш познати глумац.
Према његовим речима, Време смрти говори и о томе шта смо урадили са собом, са државом, са народом.
- Велике теме су одавно написане и тичу се овог времена - додаје Шушљик.
Када је реч о Кореним, занимљиво је да се у јавности повела расправа о томе да ли се син главног јунака Аћима Катића жени ћерком либерала, како је наведено у серији, или напредњака како стоји у појединим издањима. Шушљик потврђује да је и писац у том делу остао непрецизан, јер се на седам места појављује либерал, а на два напредњак.
- Једноставно, хтели смо да избегнемо било какве алузије са актуелним системом, јер је и писац био непрецизан у интерпретацији на различитим местима и издањима. Питање је и где би нас одвеле такве алузије - каже Шушљик.
Природна потреба за протестом
Наш саговорник је веома активан на протестима који се организују широм Србије.
- Излазак на протесте је моја природна потреба. Није ово ни први ни последњи протест. Протестовати и шетати није лоше. Мислим да ће бити још посла. Знам ко све шета и сви су искрени у томе. Ако људи заиста желе да се нешто заиста промени, мораће заиста да промене и жеље. Немамо могућност да станемо. Ја ове протесте доживљавам као протесте за ваздух, за реку, дрво, за воду, за базичну слободу, а не као политичке протесте. Ту слободу никада нисмо до краја осетили. Знам да моје колеге имају проблема, попут Сергеја Трифуновића и Николе Која. Ја, за сада таквих проблема немам - истиче Шушљик.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa