Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
ГЛАСАЈМО ЗА ЗДРАВЉЕ
ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА У ОКВИРУ КАМПАЊЕ МАРТ - МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

ГЛАСАЈМО ЗА ЗДРАВЉЕ

Рано откривање (скрининг) рака дебелог црева подразумева тестирање здравих особа, без присутних симптома и знакова болести, у циљу откривања промена, најчешће полипа, које претходе настанку рака, или рака у раној фази. Полипи су доброћудне израслине у унутрашњости црева, а у некима, временом, могу да настану злоћудне промене. Време преласка доброћудне у злоћудну промену мери се годинама. Благовременим откривањем и уклањањем полипа пре него што се у њима појаве злоћудне промене, спречавамо настанак рака
У оквиру кампање Март месец борбе против рака, у петак је организована заједничка акција коју је подржало Министарство здравља, Канцеларија за скрининг рака Института за јавно здравље Србије, а реализовао Завод за јавно здравље Шабац, Општа болница, Дом здравља Шабац и Национално-инвалидско удружење ILCO.
Удружење ILCО обилази градове Србије са макетом дебелог црева у циљу подизања свести о значају превентивних прегледа у раном откривању колоректалног карцинома. Чланови су пацијенти са илеостомом, колостомом и уростомом.
- Наше Удружење постоји 17 година са циљем ресоцијализације, односно, помоћи особама са стомом да се што пре врате у нормалне животне околности. Стома је хируршки изведен отвор на површини стомака, који је најчешће, мада не увек, последица канцера дебелог црева. Спадамо у трећу групу зависника од помагала, одмах иза пацијената на дијализи и инсулину. Наше телесно оштећење је од 80 до 100% и није видљиво. Пошто је месец март месец борбе против канцера, циљ нам је да грађани виде макету дебелог црева, која садржи полипе. Ако се полипи не одстране приликом колоноскопије, од 5 до 10 година претварају се у канцер. Дакле, циљ нам је буђење свести, каже Снежана С. Милојевић, председница и оснивач Национално-инвалидског удружења ILCO Србије, која је по струци дипломирани економиста, а у Удружењу у својству пацијента, са изведеном (пре 27 година) илео стомом.
Рак дебелог црева други je најчешћи злоћудни тумор. Сваке године од овог облика канцера оболи приближно 4.500, а умре више од 3.000 особа.
Тачан узрок настанка рака није у потпуности јасан. Најчешће се јавља као последица дејства наследних фактора, фактора средине, начина исхране и стила живота (исхрана богата црвеним месом и животињским мастима, пушење, алкохол, гојазност и недовољна физичка активност). Болест се дуго развија без видљивих тегоба. Када се знаци појаве, болест је већ узнапредовала. Најчешћи симптоми рака дебелог црева су: крварење у столици, промене у пражњењу црева, болови у трбуху, малокрвност, губитак телесне тежине.
- Рано откривање (скрининг) рака дебелог црева подразумева тестирање здравих особа, без присутних симтома и знакова болести, у циљу откривања промена, најчешће полипа, које претходе настанку рака, или рака у раној фази. Полипи су доброћудне израслине у унутрашњости црева, а у некима, с временом, могу да настану злоћудне промене. Време преласка доброћудне у злоћудну промену мери се годинама. Благовременим откривањем и уклањањем полипа пре него што се у њима појаве злоћудне промене, спречавамо настанак рака, каже др Оливера Стојановић, координатор скрининга рака за Мачвански округ.
Национални програм раног откривања рака дебелог црева у Србији, који укључује мушкарце и жене од 50 до 74 године спроводи се од 2015 године. Тестирање узорка столице на присуство крви, која је невидљива голим оком, а која је често први знак постојања полипа, или рака у дебелом цреву, најчешће је коришћена метода. Позитиван тест још не значи постојање рака. Особе код којих је тест позитиван упућују се на колоноскопију, како би се открио узрок крварења - доброћудни полип, малигна болест или неко друго обољење дебелог црева. Уколико је тест негативан, поново тестирање на скривено крварење у столици ради се након две године.
- Рак дебелог црева откривен у раном стадијуму пружа велике шансе за излечење, за квалитетнији живот, смањује компликације и трошкове лечења. Зато и овом приликом апелујемо на наше грађане старости од 50 до 74 године да се одазову на позив за скрининг рака дебелог црева, додаје др Стојановић.
У заједничкој акцији, која је организована у улици Господара Јеврема, наши суграђани су били у прилици да измере ТА и шећер у крви.
БОЛЕСТ ИХ ЈЕ СПОЈИЛА
Ако нешто треба да буде, биће. Понекад онда када то најмање очекујемо. Снежана С. Милојевић и Драган Тривун упознали су се на семинару у Бања Луци. Дружење је, после неколико месеци прерасло у љубав. Први пољубац су имали на Дан заљубљених, пре једанаест година, а данас су у срећном браку.
- Драган данас води Удружење у БиХ, а потпредседник је Удружења ILCO. У рату је добио канцер, а био је спортиста, тако да је за њега то било шокантно. Био је депресиван у почетку, није могао да прихвати стому, али је касније схватио да то није болест, него другачији начин живота. Много нам значи што имамо једно друго, као и подршка коју дајемо и добијамо од чланова Удружења, каже Снежана.

САЧУВАНО ДЕВЕТ ЖИВОТА
У Шапцу се скрининг рака дебелог црева спроводи од 2015. године. Укупно је позвано више од 28.000 мушкараца и жена старијих 50 година. ФОБТ тест је урадило скоро 20.000 особа, а код 834 тест је био позитиван. То свакако не значи да је разлог скривеног крварења у столици малигни тумор, него је препорука да се уради колоноскопија. Око 450 особа урадило је колоноскопију и том приликом откривено је 9 малигних тумора дебелог црева.
М.Филиповић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa