Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Улазе у финиш
Протести у Шапцу

Улазе у финиш

У Шапцу су, 5. априла, одржани дванаести протести “Један од пет милиона”. Грађани су се окупили испред старе Робне куће одакле су, након излагања говорника, прошетали градским улицама
Шапчанима се најпре обратио Здравко Антонић, председник Удружења Рома. Он је поручио власти, “у којој се више не зна ни ко је мушко, ни ко је женско”, да оде, додајући да су Роми увек “давали животе за Србију, да би од ове власти били заборављени”.
Потом је говорио Стефан Новаковић, студент Правног факултета који је био ухапшен због учешћа на протесту “Један од пет милиона”.
-О будућности Србије говоре они чији министар здравља има надимак “др Смрт”, чији министар полиције нема појма о животу, а камоли о полицији, говоре о будућности где је министар војске Вулин. Очигледно немамо исти поглед на будућност, рекао је Новаковић.
Грађанима се обратила и Јелена Вујановић, докторант политичких наука и члан Двери, рекавши да је опозиција прозвана фашистима само због другачијег мишљења.
-Кад нас тако називају (фашистима), онда није битно да ли смо ми, жене из опозиције, нечије сестре, девојке, ћерке. Није битно што нама прете, што нам шарају канцеларије. Овом приликом не бих се обраћала оном ко нас тако назива, већ онима који му то омогућавају, који му то дозвољавају својом подршком, оним женама које су биле испред Скупштине града у Београду. Како вас, бре, није срамота! Ако сте одлучиле да се бавите политиком, немојте да се бавите глумом онда, рекла је Вујановићева додајући да “ако су одлучиле да се боре за равноправност, зашто нису позвале своје мушке колеге да стану са њима напољу”.
-Ако смо одлучиле, ја прва, да се бавимо политиком, онда смо у политици сви равноправни и онда не можете урлати на људе и не очекивати реакцију, а очекивати сажаљење зато што сте жена, закључила је Вујановићева.
Следећи скуп заказан је за 12. април, дан пре великих протеста најављених у Београду, од 19 часова на истом месту.
Умберто Еко о
фашизму
Јелена Вујановић навела је да власт опозицију и грађане који протестују назива фашистима, јер “су се дрзнули да имају другачије мишљење од Вучића”, цитирајући потом Умберта Ека.
- Знате ли шта је рекао Умберто Еко шта је фашизам? Основна одлика фашизма је неподржавање другачијег мишљења и називање оних који другачије мисле издајницима, изјавила је она, остављајући грађанима да сами процене ко је фашиста.
Н. Марјановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa