Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
За почетак дрвени крст
ПРЕДЛОГ ЗА ПОСТАВЉАЊЕ ОБЕЛЕЖЈА ЈУНАЦИМА БИТКЕ
НА ДРИНИ 8. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ, КОД БАДОВИНАЦА

За почетак дрвени крст

На недавном састанку Зорана Ђорђевића, топличанина по рођењу и једног од предака јунака Топличког Гвозденог пука из састава Моравске дивизије, који су дали значајан допринос великој победи српске војске у Првом светском рату (Битка на Дрини 8. септембра 1914. године против Аустроугара ) и представника месне заједнице Бадовинци, одлучено је да се приступи изградњи спомен обележја, које би отргло од заборава славно војевање прадедова.
Битка на Дрини код Бадовинаца записана је у историји Србије као једна од највећих и најзначајнијих победа Српске војске између Церске и Колубарске битке.
Ђорђевић је заједно са домаћинима обишао баш тај терен данас. Постоји заједничка жеља да се изгради спомен обележје које би било траг слози и честитости и уједно значајно враћање дуга славним прецима, због чијег јунаштва данас постојимо, тврди Ђорђевић.
Приповеда се да је чувена песма “Марш на Дрини”, наручена од стране краља Александра, коју је компоновао Стеван Бинички, настала после битке на Дрини код Бадовинаца, посвећена победницима, јунацима славног Другог гопличког Гвозденог пука и њиховом чувеном команданту пуковнику Миливоју Брки Стојановићу.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa