Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
На младима планета остаје
“ОСВАЈАЊЕ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ” НА ЛЕТЊИКОВЦУ

На младима планета остаје

Ово је веома значајан пројекат и доказ је да и деца и старији својим одлукама могу променити свакодневицу и начин живота и пронаћи део решења у овој борби. Основна идеја пројекта је да докажемо да можемо сви заједно да се боримо. План је да се ове године фокусирамо на питање енергије са два аспекта. Први је како сачувати енергију, а други употреба обновљивих извора енергије, рекао је Жан Батист Кизен
Изложба “Освајање обновљивих извора енергије”, у оквиру пројекта “Караван за климу”, отворена је у понедељак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. СЦУ је изложбу организовао у сарадњи са Француским институтом у Србији и Центром за промоцију науке. Поред изложбе одржана су и предавања о значају обновљивих извора енергије, а емитована су и три документарна филма.
Отварању је присуствовао и Жан Батист Кизен, директор Француског института у Србији који је навео да је идеја да град Шабац, као носилац пројекта “Караван за климу” за ову годину укључи и децу и омладину са циљем да размишљају и делују у борби против климатских промена.
-Ово је веома значајан пројекат и доказ је да и деца и старији својим одлукама могу променити свакодневицу и начин живота и пронаћи део решења у овој борби. Основна идеја пројекта је да докажемо да можемо сви заједно да се боримо. План је да се ове године фокусирамо на питање енергије са два аспекта. Први је како сачувати енергију, а други употреба обновљивих извора енергије, рекао је Жан Батист Кизен.
Шабац има јасну политику енергетске ефикасности и ова тема је веома важна, па се и значајна средстава из буџета одвајају за ту намену. Неки пројекти су успешно завршени, а други тек предстоје.
-Ми смо на Скупштини града усвојили Стратегију енергетске ефикасности и смернице на који начин град треба да се понаша у будућности. Добро је да су нас као пример и други препознали и добили смо више признања за то. Потписали смо нови уговор прекограничне сарадње “БиоСол” чија су тема обновљиви извори енергије. Управо на овом месту, на Летњиковцу, радиће се још једна котларница на биомасу, затим соларни панели и топлотне пумпе. Ту ће деца моћи да се упознају са начином рада обновљивих извора енергије. Такође, организоваће се и школице где ће деца моћи сама да производе енергију. Радимо оно што је можда и најважније, да деци објаснимо колико је значајно очување енергије и примена обновљивих извора енергије, како то утиче на климу и будућност наше планете, рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града.
Др Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности Центра за промоцију науке подсетила је да су они, заједно са ЦСУ, већ четврту годину узастопно партнери на “дивном и амбициозном” пројекту “Научни клуб” Шабац.
-То је само један простор који служи као инкубатор за различите друге ствари. Сви смо последњих неколико недеља сведоци резултата климатских промена. То је проблем који ће бити још већи у будућности и који мора да се решава. Управо наше институције које раде са децом пре свега, су почетна тачка да најмлађима објаснимо значај ових проблема и да им дамо алате да их реше. То нам је заједничка мисија. Хвала Француском институту који је покренуо ово, али ми смо ти који треба да освестимо људе у својим локалним срединама, навела је Аднађевић.
Један од предавача био је директор ЈКП “Топлана” Шабац Слободан Јеротић. Истакао је да политика града предвиђа да Шабац буде енергетски независан од фосилних горива.
-Циљ нам је да што је могуће више користимо обновљиве изворе енергије и да сачувамо животну средину, да град буде лепши, да дише пуним плућима, да пратимо светске трендове, а да истовремено будемо корисни сами себи.
-Разговарали смо о пројектима које смо започели и које тек планирамо да реализујемо у наредном периоду, као и о пројектима које смо завршили, као што су CoolHeating и KeepWarm. Пројекти који нам тек предстоје су Replace и BioSol. Очекује нас и Зелена енергетска задруга, што верујем да ће бити јако интересантно грађанима Шапца, рекао је Јеротић.
Предавања су одржали и др Горан Стојићевић на тему “Историјски развој коришћења алтернативних извора енергије” и Милан Ђуповац “Повратак у природу породице Ђуповац – како смо градили кућу од природних материјала”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa