Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДРОГОМ СВАКОДНЕВНА

Безбедност деце најважнија

Све је више нових синтетичких дрога. Њихово дејство је углавном све јаче, а последице конзумирања све теже. Прошле године је у Србији било више смртних случајева младих после конзумирања синтетичких дрога, а за неке од њих родитељи и пријатељи тврде да су први пут пробали дрогу
Међународни дан борбе против злоупотребе и трговине дрогама обележен је 26. јуна. Министарство унутрашњих послова ставља у фокус овај проблем и у првој половини године су забележени одлични резулати на сузбијању трговине дрогом и заплењене су изузетно велике количине најтежих наркотика.
Полицијска управа Шабац такође је успешна и у првих шест месеци ове године бележе боље резултате него у истом периоду прошле.
-Припадницима Министарства унутрашњих послова у Шапцу један од приоритета у раду је борба против трговине дрогом и сузбијање наркоманије. Тако је, од почетка године до краја јуна, реализовано 190 заплена различитих врста наркотика, односно за 24 више него у истом периоду прошле године. Такође, поднето је 190 кривичних пријава за кривична дела у вези са опојним дрогама, односно за 15 одсто више за првих шест месеци 2018. године. Због комплексне проблематике која се јавља у борби против наркоманије и кријумчарења опојних дрога, у оквиру Министарства унутрашњих послова развијена је специјализована Служба за борбу против дрога. Полиција настоји да сталним координисаним активностима, уз консултације и сарадњу са надлежним тужилаштвима, оствари што боље резултате у сузбијању трговине наркотицима, наводи Синиша Рашовић, полицијски службеник ПУ Шабац.
Припадници МУП-а су схватили да борба против наркоманије и трговине дрогама мора да буде системска, на свим нивоима и да почне од најранијих дана. Полицајци који раде на терену држе деци у школи предавања, што се показује као изузетно ефектно. Деца показују интересовање, учествују у предавањима, а све што чују остаје им дуго урезано у памћење.
-Како је безбедност деце један од најважнијих приоритетних задатака Министарства унутрашњих послова, а тиме и наше Полицијске управе, већ трећу годину спроводимо пројекат Основи безбедности деце за ученике првог, четвртог и шестог разреда, који има за циљ да их упозна са свим опасностима које прете како у реалном тако и у виртуелном свету, како да препознају те опасности и како да реагују у случају да се у таквој опасности затекну. Кроз овај пројекат ученици су у прилици да од обучених полицијских службеника слушају предавања на осам различитих тема, међу којима је и превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола, објашњава Рашовић и додаје да су формирани и тимови за наркоманију који су реализовали едукацију целокупног наставног стручног особља у основним и средњим школама на подручју ПУ Шабац у борби против наркоманије
Све је више нових синтетичких дрога. Њихово дејство је углавном све јаче, а последице конзумирања све теже. Прошле године је у Србији било више смртних случајева младих после конзумирања синтетичких дрога, а за неке од њих родитељи и пријатељи тврде да су први пут пробали дрогу.
-На територији Србије, у 2018. заплењено је 14 различитих супстанци, од чега је девет нових. У мају 2019. заплењена је НПС под називом CUMYL-5F-P7AICA која се као таква први пут појавила у Србији. Све супстанце које су до сада идентификоване у лабораторијама МУП су биле малих количина и обухваћене су важећим Правилником о утврђивању списка психоактивних контролисаних супстанци, каже Рашовић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa