Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
НОВЕ ПРЕТЊЕ НОВИНАРИМА У СРБИЈИ

Ауторима ДЛЗ прете убиством

Марку Видојковићу и Ненаду Кулачину, ауторима емисије „Добар, лош, зао“, на Јутјубу прећено да ће бити убијени.
У коментарима на последњу емисију „Добар, лош, зао“ од 28. јуна, у којој је гостовао опозициони политичар Марко Бастаћ, извесни „Срђан Петровић“, како се потписао, вређа Видојковића и Кулачина и прети им.
„Два дебила… мисле да су много паметни… кад ја дођем на власт побићу их“, написао је овај коментатор. Даље је наставио да их вређа, називајући их и „отпадницима народа“, додајући како за њега „српство значи узвишени циљ и спремност да се за њега жртвује“.
Уколико „узвишени циљ српства“ подразумева претње, онда би „жртва“ „Срђана Петровића“ могла да буде казна затвора од шест месеци до пет година, због „угрожавања сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем“, како се наводи у Кривичном законику.
Аутори емисије Добар, лош, зао су пријаву ове претње препустили Независном удружењу новинара, чији су чланови, које је то и учинило, а сада се очекује реакција Тужилаштва.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је претеће поруке упућене новинару Ненаду Кулачину и књижевнику Марку Видојковићу, ауторима и водитељима емисије "Добар, лош, зао" која се емитује на ТВ Шабац и о томе обавестило надлежно Тужилаштво за високотехнолошки криминал.
Како се наводи у саопштењу НУНС је казао да је у коментарима испод емисије на Јутјуб каналу, са профила под називом “Срђан Петровић” упућена претња Видојковићу и Кулачину, да ће их "када дође на власт, побити".
НУНС је о претњама Видојковићу и Кулачину обавестио Тужилаштво за високотехнолошки криминал јер сматра да толеранција таквих претњи само додатно подстиче ионако масовно вербално, али и физичко насиље.
Кривичним закоником за дело угрожавања сигурности особа које обављају посао у информисању запрећена је затворска казна од шест месеци до пет година затвора.

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић најоштрије је осудио претње смрћу упућене Марку Видојковићу и Ненаду Кулачину, ауторима и водитељима емисије „Добар, лош, зао“ на Телевизији Шабац и позвао надлежне органе да најхитније реагују на овај дубоко забрињавајућ акт насиља, идентификују одговорне и адекватно их санкционишу.
„Још једном упозоравам: Србија је огрезла у насиљу. Наше друштво се налази у једној изузетно опасној ситуацији. Претње насиљем независним новинарима, али и било коме другом ко се усуди да искаже мишљење различито од онога што нам говори режим, свакодневица су у Србији, а ствар се све чешће не завршава само на претњама. Само у протеклих седам месеци имали смо преко петнаест случајева правог физичког насиља – пребијања, уништавања имовине и других озбиљних, тешких кривичних дела – са управо оваквим мотивацијама у позадини. Ствар не иде на боље. Ово је озбиљна државна и друштвена криза до које није дошло случајно. Она представља директан резултат дубоких подела међу грађанима на чијем стварању режим Александра Вучића предано ради већ осму годину за редом.“, рекао је Зеленовић.
Вербално и физичко насиље, агресија, одсуство дијалога, подељеност друштва, организоване хајке које воде режимски таблоди и медији према сваком другачијем мишљењу ће имати фаталне последице. Режим није у стању да контролише све оне који су му поверовали да су критички настројени грађани, новинари, јавне личности или политичари "државни непријатељи", "издајници", "плаћеници", "лопови", "фашисти", "олош" и све друго чиме режим систематски етикетира неистомишљенике. Апелујемо и захтевамо да хитно буде отворен дијалог и да кренемо у решавање тешке кризе у којој се као друштво налазимо, закључио је председник Заједно за Србију, Небојша Зеленовић.
Београд, 2. јул 2019. године.

Е.Г. П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa