Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Ерудита великих идеала
Лаза Лазаревић - Србин у Европи, Европљанин у Србији

Ерудита великих идеала

"Све је свршено, - ја сам слободан. Слободан као птица којој је запаљено гнездо и подављени птичићи. Ланци су ми скинути, али руке су ми узете.” Лаза Лазаревић (Швабица)
Лаза К. Лазаревић (1851-1890), рођен је у Шапцу, био је први српски лекар који је сврстан у Енциклопедију светске медицине, први геријатар и геронтолог у домаћој медицини, са завидним бројем научно-истраживачких радова. Знање стечено током студија у Берлину применио је болничком збрињавању и лечењу рањеника у ослободилачким ратовима. Заслужан је и за здравствено просвећивање, борбу против надрилекарства у тадашњој Краљевини Србији. У антологији књижевности је забележен као непревазиђени приповедач, родоначелник кратке реалистичке и психолошке приче. Један је од ретких чији су текстови више од једног века обавезно штиво школске лектире. Постао је члан Српске краљевске академије наука и уметности, лекар краља Милана и Народног позоришта, пуковник по чину и члан Војног националног санитета. Ипак, Лазаревић је остао симбол ерудите високих идеала, брижљиво чувајући најбоље из традиције, са примесама модерности.
-Мирослав Антић је говорио да је сновима увек најтеже, јер морају да буду будни. Са Лазом смо се срели још у школским данима. Тај „сусрет“ са годинама постајао је све озбиљнији. Између библиотекара и Лазаревића као писца постоји посебна вибрација. Она која нас константно „вуче“ ка његовом лику и делу. Посебност ишчитавамо посматрајући животни пут. Од Шапца, преко Београда, до Берлина, и натраг, за Лазаревића можемо рећи да је био Европљанин у Србији и Србин у Европи. Значајан део свог искуства носи из Шапца као родног места - рекао је председник Националне фондације за хуману старост „Др Лаза К. Лазаревић“ Симеон Бабић поводом поставке у Библиотеци шабачкој посвећеној Лази К. Лазаревићу и његовом стваралаштву.
Основна идеја изложбе „Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића“ је да се сагледа колико је Лаза К. Лазаревић допринео културној сарадњи српског и немачког народа, али и колико је својим делом ствараo традицију подстицајну за данашња и будућа времена.
- Шабац је, бар за мене, сабирни центар духовних вредности и због тога смо желели да поставком укажемо на значај једног таквог ерудите као што је био Лазаревић. Морам да признам су детињство, искуство које је овде стекао били иницијална идеја за поставку кроз коју можемо да сагледамо не само прошлост, него и шта је то што данас ценимо као вредности које нам је оставио Лаза. Шта је то европско што и данас има значај, темеље који се заснивају на демократији и просвећености. Лазаревић је одавно исписао своје поглавље чије драгоцености и данас баштинимо. Мислим да није могуће ићи у свет, Европу, без Винаверове, Новаковићеве, Лазаревићеве традиције. Личности тог кова могу да продуже дух будућим генерацијама. Када је преминуо Лазаревић плакали су за једним великим идеалом, јер је то управо био он, идеал.
Лаза Лазаревић је сврстан међу најзначајније представнике српске реалистичке приповетке. По завршетку студија права у Београду, уписује у Берлину студије медицине подстакнут знатижељом и надареношћу за природне науке. Књижевним радом почео је да се бави још као студент у Немачкој објавивши 1879. године приповетку Звона с цркве у Н. (касније је назив промењен у „Први пут с оцем на јутрење“), која је младог лекара представила као врсног приповедача. Порекло и детињство оставили су снажан печат на његово књижевно стваралаштво. Писац је био привржен мајци и сестрама, те породичне релације заузимају значајно место у Лазаревићевим приповеткама.
-Мотив његових приповедака је идеализација патријархалних и породичних вредности, где на прво место ставља породицу, пре појединца. То није оно што га је спутавало или ограничавало у напретку, схватањима, већ је било подстицај за развој, инспирација. Само уколико знамо шта јесмо, тек тада можемо бити оно што желимо да будемо- рекла је директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић о Лазаревићу.

Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића
Изложба „Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића“, ауторке Олге Марјановић Красић, реализује се у оквиру пројекта „Знаменити Срби у Немачкој“, који је покренула Национална фондација за хуману старост „Др Лаза К. Лазаревић“. Поставка је урађена у дигиталној форми, двојезична, на српском и немачком, како би била доступна и немачкој јавности. Садржи мање познате фотографије и податке о српском писцу и познатом лекару.
-Посебно задовољство је истраживати о великану као што је Лаза Лазаревић. Рукописна грађа је права драгоценост, и иако је изложба у дигиталној форми садржи неке од ретких материјала који нису познати широј јавности. Жеља ми је била да обухватимо како стваралаштво, тако и живот Лазаревића - истакла је Олга Марјановић Красић.
Шапчани изложбу могу да погледају до 17. септембра.
М. Ж. Фото: Библиотека шабачка

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa