Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Србија у в.д. статусу
ВЕЛИКИ БРОЈ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА И ДАЉЕ БЕЗ РЕГУЛИСАНОГ АНГАЖМАНА

Србија у в.д. статусу

Прошло је више од две године од када је Ана Брнабић наследила место премијера Србије. Без обзира на ту чињеницу, добар део државне управе је и даље у в.д. статусу.
Према подацима на веб страницама министарстава Владе Србије, рекордер по броју в.д. статуса је свакако Министарство финансија. Свих 13 помоћника министра је у статусу вршиоца дужности. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има свих седам помоћника министра у в. д. статусу. Министарство одбране има два и Министарство правде има једног в.д. помоћника министра. Када је реч о Министарству иностраних послова, од пет планираних има три помоћника. Остала министарства, или имају регуларне помоћнике, или немају информације о томе на својим интернет страницама.
У Србији је последњих година в. д. статус више него занимљива категорија. Ради се о о ситуацијама када због брзине деловања или законских ограничења, не постоје конкурси по којима се бирају одређене функције у друштву. в. д. статус може максимално да траје два пута по шест месеци, али се то у пракси често не поштује, па имамо ситуације да је неко у том статусу и дуже него што је Законом предвиђено.
Када је реч о помоћницима министара, они се бирају на интерним конкурсима, и углавном се ради о људима који су већ радно ангажовани у тим министарствима. Статус вршиоца дужности у Србији је крајем прошле године имало 215 службеника, а поступци за попуњавање тих положаја у органима државне управе и службама Владе путем интерног, односно јавног конкурса, нису покренути за све позиције.
Један од драстичних примера в.д. статуса је Марко Ђурић који се у овој ситуацији налази већ пету годину. Влада Србије је последње продужење в. д. статусу Ђурићу одобрила 6. јула. Он као директор има помоћнике, њих четворицу који се, такође, налазе у в.д. статусу. Када је реч о Косову, Влада Србије и функцији директора канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином доделила в. д. статус који има и једном в.д. помоћника директора.
Из Центра за европске политике кажу да је придржавање закона кључно за извођење државе из, како они наводе, „в.д. стања“.
- Предложене измене и допуне Закона о државним службеницима које су усвојене у Скупштини уливају нам наду да ће Влада можда кренути да решава један од највећих проблема државне управе - висок степен политизације. Тренутно стање у ком је две трећине државних службеника на положају у в.д. стању је постало неодрживо. Уместо стручњака који би требало да буду мотори покретачи државне управе, у пракси имамо таоце система који на свака три месеца стрепе да ли ће бити жртвовани зарад неких политичких договора или ће добити продужење уговора на још три месеца - истиче истраживач у ЦЕП-у и стручњак за реформу јавне управе Владимир Михајловић.

Најгори у региону
А да је тренутно стање у државним службама лоше сведоче и резултати истраживања са ВеБЕР пројекта, који ЦЕП спроводи у сарадњи са партнерима из региона Западног Балкана, према којима је Србија на најгорој позицији у региону када је у питању показатељ „ефективне заштите позиције високог државног службеника од нежељеног политичког утицаја“, односно на скали од нула до пет Србија је оцењена најнижом оценом - нулом. Како је навео ЦЕП, тим праћењем реформе јавне управе установљено је да је 94 одсто постављења на највиша радна места у државној управи од половине 2017. до половине 2018. заправо било постављање вршилаца дужности.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa